Kultura

SKICA ZA NIŠAN AKADEMIKA IBRAHIMA PAŠIĆA

Životno djelo dr. Ibrahima Pašića, koje je ovaj akademik objavio tik pred svoj odlazak na vječni počinak i koje još nije stiglo biti promovisano, kao da je svojim naslovom najavilo njegov iznenadni put na drugi svijet – “Od stećka do nišana” danas stoji u izlozima knjižara i pravi jednu bajkovitu sliku skupa s Dizdarevim naslovom “Kameni spavač” – knjige koja isto tako svojim naslovom sugeriše vezu između ovog i onog svijeta.

Danas je u prostorijama Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, u vremenu od 14.00 do 15.00 sati, održana komemoracija akademiku dr. Ibrahimu Pašiću, historičaru, univerzitetskom profesoru i istraživaču, a  koji je preselio na Ahiret  u svojoj 69. godini, u petak, 23. 6. 2017. godine, tačno prije sedam dana.

Advertisements

Ispred VKBI-a, s kojim je profesor Pašić dugo sarađivao istakli su između ostalog kako je Pašić bio najbolji poznavalac bosanskog duha i kako je sam bio duša od čovjeka, a naizgled gord i stamenit.

Posebno nadahnuto govorili su akademik prof. dr. Dževad Jahić, potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, te dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ Sarajevo, istakavši da je dr. Pašić svojim pozamašnim naučnim opusom prodro u samo biće Bosne, integrišući historijsku i lingvističku nauku, što je samo rijetkima moglo poći za rukom. Istaknuto je i da će se u dogledno vrijeme vjerovatno organizirati i jedan naučni skup posvećen liku i djelu dr. Ibranima Pašića.

Životno djelo dr. Ibrahima pašića, koje je ovaj akademik objavio tik pred svoj odlazak s ovog svijeta i koje još nije stiglo biti promovisano, kao da je svojim naslovom najavilo njegov iznenadni put na vječni počinak – “Od stećka do nišana“ danas stoji u izlozima knjižara,i pravi jednu bajkovitu sliku skupa s Dizdarevim naslovom „Kameni spavač“ – knjige koja isto tako svojim naslovom sugeriše vezu između ovog i onog svijeta, i knjige koja je, reklo bi se, druga strana medalje velikog života akademika dr. Ibrahima Pašića. Između ove dvije knjige treba tražiti skicu za nišan akdemika Pašića.

Neka mu je vječni rahmet.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh