Kultura

Na današnji dan BiH postala članicom UNESCO-a

Na današnji dan 1993. godine BiH je postala članica UNESCO-a (Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu). Usvajanjem Konvencije za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine brojna dobra postala su dijelom svjetske baštine s izuzetnom univerzalnom vrijednošću.

Iz BiH na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine nalaze se most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, područje Starog mosta starog grada Mostara, te stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici. Ova zemlja ima i niz spomenika na tentativnoj listi. To su prije svega prirodno graditeljska cjelina Jajca, Sarajevo – jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti – trajno otvoreni grad, historijsko urbano područje Počitelj, prirodno i urbano područje Blagaj, prirodno i historijsko područje Blidinje, prirodno i historijsko područje Stolac, te pećina Vjetrenica a u aprilu je UNESCO-u dostavljena i nominacija prašume Perućica za upis na tentativnu listu.

Advertisements

Pored navedenih, BiH ima i dobra koja se nalaze na Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva gdje je značajno mjesto zauzeo zmijanjski vez dok se na preliminarnoj listi nematerijalne baštine UNESCO-a trenutno se nalazi 18 elemenata iz Bosne i Hercegovine.

Naša zemlja još uvijek čeka informacije u vezi sa nominacijom drvozerbastva iz Konjica i elementa branje trave ive na Ozrenu. Nominacija konjičkog drvorezbartva na razmatranju će biti na Komitetu za nematerijalnu baštinu ove godine, a nominacija elementa branje trave ive na Ozrenu će se razmatrati na Komitetu za nematerijalnu baštinu sljedeće godine.

Haber.ba” podsjeća da je kod Federalnog ministarstva kulture i sporta u toku priprema sevdalinke za nominaciju na Reprezentativnu listu nematerijalne bašrine čovječanstva, a u toku su pripreme da se na istu listu nominira manifestacija Dani kosidbe na Kupresu.

Ranije je  BiH dostavila dvije nominacije za upis u UNESCO/Međunarodni Registar Pamćenje svijeta, rukopisnu zbirku Gazi Husrev-begove biblioteke i sarajevsku Hagadu.

Haber.ba” podsjeća da kolekcija rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu sadrži 10.561 unikatnih rukopisa, koji su sastavni dio oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterinarstva, matematike, astronomije i drugih nauka. Najstariji sačuvani rukopis iz ove kolekcije datira iz 1105. godine.

I sarajevska Hagada predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne hebrejske dekorativne umjetnosti. To je rukopis napisan na pergamentu, sa nizom vrhunskih ilustracija  spada među najpoznatije i najljepše hebrejske iluminirane rukopise iz Srednjeg vijeka u svijetu.

Haber.ba” ističe da je BiH domaćin 11. godišnjeg sastanka mreže eksperata za nematerijalnu kulturnu baštinu jugoistočne Evrope, koji će se održati u Sarajevu 27-28. juna 2017. godine, u saradnji s Regionalnom kancelarijom UNESCO-a u Veneciji i Regionalnim centrom za nematerijalnu baštinu u Sofiji.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh