Kultura

Ministarstvo civilnih poslova podržalo inicijativu za nominaciju sevdalinke na UNECSCO-ovu listu zaštićene baštine

Na preliminarnoj listi nematerijalne baštine UNESCO-a nalazi se 18 elemenata iz Bosne i Hercegovine.

Advertisements

Inicijativa za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bila je tema sastanka Ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića koji je razgovarao sa predstavnicima Udruženja “Saraj sevdah”.

Tokom sastanka ministar Osmanović je podsjetio da je Državna komisija za saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-om podržala inicijativu Udruženja muzičkih umjetnika iz Tuzle za nominaciju sevdalinke za Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

“Inicijativa je dostavljena i Federalnom ministarstvu kulture i sporta koje bi trebalo biti nosilac aktivnosti, a Ministarstvo civilnih poslova BiH pružiće maksimalnu podršku u realizaciji ovog projekta”, rekao je Osmanović.

Osmanović je podsjetio da je postupak upisa stećaka na UNESCO listu svjetske kulturne baštine trajao sedam godina, što govori o strogim pravilima i velikim obavezama koje imaju sve institucije i organizacije uključene u postupak nominacije.

Haber.ba” podsjeća da se na preliminarnoj listi nematerijalne baštine UNESCO trenutno nalazi 18 elemenata iz Bosne i Hercegovine, a do kraja godine trebalo bi biti razmatrano pitanje nominacije konjičkog drvorezbarstva na listu UNECCO-a.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh