Kultura

BiH u boljem ruhu: Mensur Avdić izrađuje visoko kvalitetne violine

Tridesetogodišnji Mensur Avdić iz Tuzle bavi se neobičnim zanatom, izrađuje violine. Ovim umijećem ne mogu se svi baviti, poručuje Mensur koji je ljubav prema neobičnoj i posebnoj vrsti umjetnosti naslijedio od oca Sifeta.

Advertisements

Dok nije potpuno usavršio zanat obrade drveta Mensur je izrađivao sazove i šargije, a izrada i restauracija gudačkih i žičanih instrumenata predstavljala mu je pravi izazov. U ovom zanatu greške nisu dopuštene, ponosno ističe Mensur koji se u proizvodnju violine prvi put upustio 2009. godine.

Preciznost, strpljivost i pažljivost su osnovne karakteristike koje moraju krasiti majstora umjetničkih  rukotvorina.

“Morate biti 100 posto profesionalni, počevši od sječe drveta, preko odabira drvnih elemenata, sušenja, geometrije violine, izrade metode lijepljenja i lakiranja, a sve to da bi instrument u konačnici bio savršen”, naglašava Mensur ističući da svoja remek djela uvijek pravi u večernjim satima što stvara poseban ugođaj. Za proizvodnju jedne violine potrebno je od 350 do 400 sati aktivnog rada, a za njenu izradu koriste se drvo javora, smrče, ebanovine ili palisander.

Vrijednost Mensurovog rada prepoznali su muzičari širom svijeta, a danas aktivno radi na violini koju namjerava pokloniti tuzlanskoj Osnovnoj muzičkoj školi.

I Mensur, kao i dosta ljudi u ovoj zemlji na poseban način predstavlja BiH u jednom boljem i ljepšem svijetlu kojeg nerijetko nisu svjesni oni koji imaju zadatak da stvaraju bolju klimu života u ovoj zemlji krvi i meda.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh