Kultura

Danas svečanost otvaranja Careve džamije u Foči

Današnjim svečanim otvaranjem fočanske Careve džamije, ovom bh. gradiću će se vratiti dašak nekadašnje, prijeratne ljepote.

Danas će svoja vrata zvanično otvoriti Careva džamija u Foči. Ovu  ljepoticu 1501. godine sagradio je sultan Bajazid II Velija, a kasnije je oko nje formiran i gradski centar. I ova, baš kao i većina bh. džamija to temelja je uništena u ratnom vihoru 1992. godine.

Ponovna izgradnja fočanske Careve džamije počela je 2004. godine a tokom njene izgradnje vodilo se računa o njenoj autentičnosti.  Njenu obnovu uglavnom je finansirao džemat Foča, a restauracijske troškove pokrila je Turska agencija za razvoj, TIKA,

Tokom rekonstrukcije izgrađeni su i prateći sadržaji džamije.

Haber.ba” podsjeća da je Careva džamija u Foči, jedna od tridesetak carskih džamija u Bosni i Hercegovini i nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH.

Svečanost otvaranja Careve džamije biće upriličena prije džume-namaza, očekuje se veliki broj gostiju i zvanica, među kojima su i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik premijera Republike Turske Veysi Kaynak i generalni direktor agencije TIKA-e Serdar Çam.

O Carevoj džamiji u Foči pisao je znameniti putopisac Evlija Čelebija koji je, pišući o Foči zabilježio i slijedeće retke:

“…Ima svega sedamnaest islamskih bogomolja (mihrab). Između svih, ističe se džamija sultana Bajazida Velije u Staroj čarsiji. To je starinska bogomolja, sagrađena od tvrdog materijala u starom stilu. Ima drvenu kupolu pokrivenu olovom i jedan minaret…”.

Današnjim svečanim otvaranjem fočanske Careve džamije, ovom bh. gradiću će se vratiti dašak nekadašnje, prijeratne ljepote.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh