Kultura

Mubarek noć kao vjesnik ramazana: Večeras nakon akšama obilježava se Lejletu-l-berat

Muslimani širom svijeta u srijedu nakon akšam-namaza obilježavaju mubarek noć Lejletu-l-berat, poznatiju kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovjeka za narednu godinu.

Careva džamija - Faktor

Advertisements

Hafiz Sadrudin ef. Išerić, imam Sultan Fatihove, poznatije kao Careva džamija u Sarajevu kazao je da je to jedna od posebnih večeri koja se obilježava 15. noć mjeseca ša'bana po hidžretskom kalendaru.

“Ova noć na najbolji mogući način govori: Pripremite se više za ramazan. U Carevoj džamiji svečanim programom koji počinje nakon akšam-namaza obilježava se ova mubarek noć u kojoj učestvuju polaznici škole hifza Kur'ana Časnog. Ove godine imamo oko 204 polaznika ove škole. Njih 66 je naučilo Amme džuz napamet, 33 polaznika znaju od dva do 20 džuzeva napamet, ostali su u fazi učenja. Očekujemo da džamija bude puna, kao i proteklih godina”, kazao je hafiz Išerić, uz nadu da će pored predstavnika Islamske zajednice, Muftijstva sarajevskog programu prisustvovati i uvaženi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, piše “Faktor“…

Hafiz Išerić svim vjernicima savjetuje da ove mubarek dane, pred nadolazeći ramazan iskoriste u ibadetu, sa što više namaza, učenja Kur'ana i ko je u mogućnosti da posti što veći broj dana.

Od Muaza ibn Džebela se prenosi da je Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao: “U petnaestoj noći ša'bana Allah pogleda sva Svoja stvorenja i svima oprosti izuzev mušriku i onome čije je srce ispunjeno mržnjom i neprijateljstvom prema drugom muslimanu (mušahin)”.

Preporučljivo je postiti dan poslije Lejletu-l-berata jer je Allahov Poslanik a.s. preporučio da se dan nakon Lejletu-l-berata provede u postu.

Također, neki islamski učenjaci navode da te noći Allah dž. š. do samog izlaska sunca Zemlju obasipa svojim rahmetom i kaže: “Ima li još neko da moli za oprost, da mu oprostim? Ima li još neko da moli za opskrbu da ga opskrbim? Ima li neko ko je u nevolji da ga izbavim?”

Inače, mjesec ša'ban odabrani je mjesec, jer je to mjesec najodabranijeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

A sigurno je i to da će ove noći u brojnim kućama zamirisati i halva, koja se tradicionalno pravi povodom mubarek dana i noći.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh