Kultura

U susret ramazanu: Podjela 50.000 primjeraka Kur'ana s prevodom

U Sarajevu je danas predstavljen projekat ”Moj poklon Kur'an” u sklopu kojeg će u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori biti podijeljeno 50.000 primjeraka Kur'ana s prevodom na bosanski jezik, piše “Anadolu Agency”.

Kur'an - Anadolija

Advertisements

Za prevod je zaslužan Besim Korkut, koji je na njemu radio dvije decenije.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović je istakao da je današnja promocija jedna od predramazanskih manifestacija koju organizuje Rijaset Islamske zajednice u BiH sa Upravom za vjerske poslove Republike Turske.

“Mi smo prije mjesec i po najavili ovu manifestaciju ‘Moj poklon je Kur'an, a povodom nastupajućeg mjeseca ramazana. Ramazan je mjesec Kur'ana. Uprava za vjerske poslove Republike Turske i El-Kalem su odštampali 50.000 primjeraka Kur'ana koji će biti podijeljeni u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori”, pojasnio je Abdibegović.

Kako je kazao, radosni su što mogu objaviti da je počela podjela Kur'ana s prevodom.

“Raduje nas da imamo priliku da obznanimo da je krenula podjela časnog Kur'ana. U BiH će biti podijeljeno 20.000 primjeraka. Ako možemo kazati da je Kur'an Allahov govor, a to je govor istine, mi mislimo da u vremenu u kojem živimo trebamo ponuditi jednu apsolutnu i vječnu istinu, a to je uputa Kur'ana”, naglasio je Abdibegović.

Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, u obraćanju je podsjetio da je 1977. godine izašlo prvo izdanje prevoda Kur'ana na bosanski jezik. On je dodao da je ovo projekat koji prelazi državne granice.

Veliki broj primjeraka Kur'ana podijeljen je danas vjernicima u Carevoj džamiji u Sarajevu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh