Kultura

U Travniku su u toku radovi na rekonstrukciji džamija izgrađenih u vrijeme turske uprave u BiH

Travnik će u narednim danima biti mjesto restauracije starih džamija.

Na području Travnika na džamiji Lončarici se izvode radovi na rekonstrukciji fasade. Obnavlja se munara, vrši unutrašnje uređenje i uvodi grijanje, a radit će se na zamjeni krova.

Advertisements

Uskoro bi trebali početi i radovi  na obnovi Sulejmanija ili  Šarene džamije, a obnovu čeka i Hadži Ali-begova džamija, koja je smještena u Bosanskoj ulici u Gornjoj čaršiji. U ovoj džamiji trenutno se postavljaju novi podovi i podno grijanje. Radovi na ovim džamijama bi trebali biti okončani do kraja maja tj. prije ramazana, mjeseca posta.

Haber.ba” podsjeća da sve travničke džamije potiču iz vremena Osmanskog carstva. U ovom biseru, vezirskom gradu BiH najprije je izgrađena džamija Sulejmanija koja je karakteristična po munari koja je smještena sa lijeve strane. 1757. godine krenulo se sa izgradnjom Hadži Ali-begove džamije koja je specifična po sunčanom satu ugrađenom na zapadnom zidu. 1767. godina spominje se kao vrijeme obnove Lončarica džamije uz koju se nalazi mekteb i medresa, dok je Lukačka džamija nakon požara restaurisana i obogaćena elementima pseudomaurskog stila.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh