Kultura

Kreševska tradicija potkivanja jaja

U kreševskom kraju nastavnik Krešimir Gabela već desetak godina se bavi neobičnim zanatom – potkiva jaja.

Ovaj nastavnik fizike i matematike u Kreševu živi i radi od 1983. godine. Kaže, potkivanje jaja je majstorstvo sa mnogo tajni.  Vještinu potkivanja jaja naučio je od prijatelja za kojeg je to umjeće predstavljalo krunu kovačkog zanata.

Advertisements

Iako ni Gabela ni prijatelj nisu rođeni Kereševljaci koji zanat potkivanja jaja baštine od svojih predaka, danas se smatraju jednima od vrsnih majstora.

Uz Gabelu, potkivanjem jaja u Kreševu bavi se samo 5 osoba. Niko od njih nema tačne informacije od kada datira tradicija potkivanja jaja. U ovom mjestu čuva se legenda vezana uz  potkivanje jaja. Legenda kaže da se siromašni kovač zaljubio u kćerku bogataša i odvažio se zaprositi je. Momak je uslovljen zadatkom da potkuje jaje i od tada se ovo umjeće prenosilo sa generacije na generaciju.

Haber.ba” podsjeća da je Institut za intelektualno vlasništvo BiH umjeće potkivanja jaja upisao umjeće čije je porijeklo Bosnu i Hercegovinu. Alati za potkivanje bili su drugačiji, ali su se i potkovice radile od željeza i bile su dosta tanje od ovih koje se danas izljevaju.

“Sada koristimo olovo, koje se brže topi i lakše je za obradu”, objasnio je kreševski nastavnik matematike i fizike novinarima magazina “Stav“…

Tradicija je da se  uz obaveznu jednu potkovicu, jaje potkiva i sa drugim simbolima. Neki od najčešćih simbola su zastave predstavnika svih naroda u BiH, ali i grbovi fudbalskih klubova. Poseban izazov za ovog nastavnika matematike u kovačkom zanatu bila je izrada tradicionalnog bosanskog zvekira

Kreševska potkovana jaja do kupaca uglavnom dolaze posredstvom interneta. Najviše ih se proda upravo u uskrsno vrijeme kada je u tradiciji pravoslavaca i katolika ukorijenjen običaj farbanja jaja. Izuzetno je dug proces potkivanja jaja.

“Najprije se odabiru jaja koja su najbolja za potkivanje. Onda to sve očisti. Prvo se naprave dvije rupe – jedna veća i jedna manja, a pomoću cjevčice ispuše sadržaj jajeta. Onda se rade dodatne rupe. Udaljenost jedne od druge jeste malo veća od centimetra. Kada se provlači ekser onda ih je lakše raditi. Prvo se radilo jednim malim svrdlom, što je sporo. Sada električni bijaks ubrzava rad”, pojašnjava Gabela za “Stav“…

Haber.ba” podsjeća da jaje simbolizuje novi život, a potkovica sreću. S obzirom na navedeno, kreševski običaj ima za cilj istakći da su, nakon stavljanja svojih remek-djela na uvid, momci spremni za ženidbu i uzdržavanje porodice.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh