ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Kultura

KOJE SU BOŠNJAČKE PORODICE DOŠLE IZ ŠPANIJE, TURSKE I IRANA?

Tek rijetki u BiH znaju odakle vuče porijeklo njihovih prezimena. Objavljujemo jedan zanimljiv tekst o porijeklu bošnjačkih porodica iz Trebinja.

Trebinje - Hayat

Koristeći dio građe, koje su publikovali ugledni profesori (sa zvanjem doktora nauka), kao što su: Hamdija Ćemerlić, Mustafa Kamerić, Avdo Sučeska, Sulejman Resulović, Fehim Nametak, Hivzija Hasandedić i drugi, može se zaključiti da korijeni porijekla mnogih trebinjskih muslimanskih porodica vuku iz Španije,Turske i Irana!

Profesor dr. Mustafa Kamerić tvrdio je da su se prezimena dobivala zavisno od mjesta življenja, načina rada, zanata ili posla kojim se neko bavio, materijalnog i socijalnog statusa, pa čak nekada i ne tako rijetko ovisno od fizičkog izgleda.

Zna se da su muslimani 800 godina vladali Španijom, darujući joj neslućene ljepote arhitekture, infrastrukture, muzeja, medicine, udarajući temelje prvih diplomatskih službi na svijetu. Nakon krstaških progona, etničkog čišćenja i genocida, oni koji su ostajali živi, nalazili su spas u brojnim zemljama Magreba (Alžir, Morocco,Tunis), neki u Turskoj, a brojni u zemljama Balkanskog poluotoka. Dokumenti su pokazali: da su porodice Kabila, Zupčevića, Resulovića, Resulbegovića, Šehovića, Salahovića, Durakovića, Danovića, Čama, Hadihasanovića, Hadismajilovića, Selimovića, Habula, Bučuka, Gelja, Golića,Volića i Šahovića porijeklom iz Španije. Za Resuloviće i Resulbegoviće je, u više izvora, utvrđeno da su nakon izgona iz Španije došle u Herceg Novi odnosno Risan, a odatle nakon ne baš susretljivog prijema od Crnogoraca pravoslavaca, jedno pleme je došlo u Trebinje, drugo u Počitelj, a treće u Sandžak, dok su Resulbegovići došli u Trebinje i otisnuli se južnije od Risna u Ulcinj gdje i danas žive.

Porodice Alečkovića, Arnautovića, Arslanagića, Alijagića, Busuladžića, Babovića, Begovića, Galijatovića, Nikontovića, Saradžića, Ramića i Šarana vuku svoje porijeklo iz Turske, dok porodične korijene iz Irana vuku porodice Fetahagića, Balaća, Bajramovića, Karamehmedovića, Đonlagića, Mursela, Ćerimagića,Cvijetića, Ovčina, Kapića, Barakovića, Salihamdžića, Fazlinovića, Spahovića, Hadžiahmetovića i Hadžovića.

Naravno, ratovi i druge nepogode i kataklizme učinile su da su mnoge porodice nestajale, mnoge su se raselile, ali ostaje činjenica, naukom dokaziva, da je najveći broj porodica svoje korijene vukla iz pomenutih zemalja i destinacija, piše “Rodoslov“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh