ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Kultura

Ljetnikovac Kozograd: Zadnje prebivalište bosanske kraljice Katarine prepušteno zaboravu

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa izuzetno bogatom historijom koja na ovom području ima svoj kontinuitet još iz doba paleolita (pećina Badanj nadomak Stoca), pa sve do današnjih dana.

Posebno je interesantan period srednjeg vijeka kada je prostor naše zemlje, za razliku od prostora koji danas spadaju u Evropsku uniju, bio znatno razvijeniji i napredniji. Zapanjujuće je koliko malo bosanski čovjek poznaje svoju historiju i njeno historijsko blago.

Naša historija baš i ne pamti žene koje su imale neke značajne uloge u njenom kreiranju. Jedna od najpoznatijih i najčešće spominjanih jeste i jedina bosanska kraljica Katarina Kosača. Njen ljetnikovac nalazio se na kosini Zec-planine, nadomak Fojnice i današnjoj javnosti poznat je kao Stari grad Kozograd. To je jedna od najslabije istraženih srednjovjekovnih utvrda u Bosni i Hercegovini, piše “Haber.ba“…

Iz grada Kozograda bosanska kraljica je po dolasku Osmanlija na područje Bosne pobjegla u Dubrovnik a potom i u Rim, napustivši svoju zemlju i svoj narod. Hostorijski spisi, od kojih se većina danas čuva u franjevačkom samostanu u Fojnici, potvrđuju da je u vrijeme nastanka Kozograda Fojnica bila pravo rudarsko i trgovačko mjesto.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH  2015. godine ovo arheološko područje proglasila je nacionalnim spomenikom.

Spisi potvrđuju da je Kozograd bio i sklonište Dubrovčana koji su se u njega sklanjali sa svojim dragocjenostima. U ovom ljetnikovcu nalazila se kancelarija i dvori u kojima je ranije stolovao i kralj Tomaš, a koji je po dolasku Osmanlija morao preći na Bobovac.

I sam ljetnikovac čiji tragovi su izbrisani zubom historije i nebrigom vlasti rađen je u duhu gotike, o čemu svjedoče ostaci ornamentirane plastike i fragment kamene plastične dekoracije gotičkog karaktera. Danas su vidljivi ostaci puta koj je spajao Kozograd s drugim dijelovima Bosne, a vidljivi su i tragovi vodovoda.

Danas je ovo arheološko nalazište potpuno devastirano i uništeno. Brigu o njemu niko ne vodi. Političari nadležnosti prebacuju sa jednog nivoa vlasti na drugi. U ovom slučaju utihnuli su i bh. istraživači koji nikada nisu vršili sistemsko istraživanje niti konzervatorsko –restauratorske radove. Da je više volje i mogućnosti Kozograd bi mogao biti pravo turističko središte, pogotovo ima li se na umu da je riječ o posljednjem prebivalištu bosanske kraljice Katarine, ali i  nekadašnjoj službi bosanskog kraljevstva. Ljepota ambijenta i blizina skijališta “Fratarske staje” mogu biti inicijalna kapisla za dodatna ulaganja i istraživanja zamka koji bi, da se nalazi u nekoj drugoj zemlji, sada bio poznata svjetska turistička destinacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh