ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Kultura

Gračanica: Pronađena zaboravljena nekropola stećaka

U Gračanici, na užem području Gornjeg Skipovca, na planini Trebavi grupa istraživača pronašla je zaboravljeni lokalitet nekropole sa srednjovjekovnim bosanskim spomenicima, stećcima.

Riječ je o nekrolopoli Raminac od koje je danas ostalo svega dva spomenika. Stećci su oštećeni jer se nalaze na mjestu gdje su se u ratnom vihoru 90-ih godina vodile  teške borbe, tako da je okolni teren kontaminiran minama.

“To nam je otežavalo istraživanje, ali uz malo rizika ipak se isplatilo. Izmjerili smo stećke, fotografisali, ustanovili koordinate i prikupili sve druge podatke”, izjavio je za “Fenu” Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u J. U. Bosanski kulturni centar u Gračanici.

Sa šireg gračaničkog područja do danas je poznato svega nekoliko lokaliteta sa stećcima. Radi se o manjim nekropolama, sa po dva-tri sačuvana primjerka.

“Nažalost, one nisu na odgovarajući način zaštićene niti su poznate široj javnosti, a da se i ne govori o nekome iskorištavanju u turističke i edukativne svrhe. Štaviše, stećci su često žrtve različitih vandala”, istakao je jedan od gračaničkih istraživača, Edin Ibrišević.

Podaci prikupljeni u ovome istraživanju iskoristit će se u realizaciji projekta evidencije kulturno-historijskog naslijeđa općine Gračanica, a također će biti dostavljeni i Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Haber.ba” podsjeća da su stećci bosanski srednjovjekovni nadgrobni spomenici u kojima je utkana historija Bosne od najranijih vremena do danas. Specifični su po svojim ukrasima i natpisima, epitafima, koji se i danas smatraju umjetničkim remek djelima. Najviše stećaka koji su bogati ukrasima i natpisima nalazi se na prostoru Hercegovine, Stolac prije svega (nekropole Radimlja i Boljuni)…

Ova kulturna baština Bosne i Hercegocine na samitu UNESCO-a u julu prošle godine upisana je na Listu svjetske kulturne baštine.

Na listi se nalazi ukupno 30 nekropola iz zemalja bivše Jugoslavije, najviše ih je na teritoriji BiH, njih 22 a  po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije nekropole na teritoriju Hrvatske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh