ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Kultura

Sarajevo: Naučna konferencija u čast Alije Isakovića

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu u toku je naučna konferencija o temi “Alija Isaković i bosanski jezik“.

U radu konferencije koja se bavi temama:“Alija Isaković i jezička politika”, “Alija Isaković i karakteristična bosanska leksika” i “O jeziku i stilu Alije Isakovića”, učestvuje 30 naučnih radnika iz Bosne i Hercegovine.

Stočanin Alija Isaković, istaknuti je bh. romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, leksikograf i historičar jezika i književnosti. Iako veoma uspješan na polju njiževnosti, Isakovićs se istekao i kao leksikograf i nezaobilazan je u oblikovanju bosanskog jezika. Njegovi rječnici, “Rječnik karakteristične leksike u bosanskome jeziku”, Sarajevo 1993, te “Rječnik bosanskoga jezika”, Sarajevo 1995, prekretnice su u bošnjačkoj leksikografiji.   Alija Isaković jedan je od pokretača moderne jezičke kulture kod Bošnjaka, što je osnova nacionalne kulture na svim poljima, piše “Haber.ba“…

Radnom dijelu naučne konferencije prethodila je panel diskusija pod nazivom “Taj čovjek – sjećanje na Aliju Isakovića”. U diskusiji su učestvovali akademik Muhamed Filipović, prof.dr. Emina Kečo Isaković,  prof.dr. Mirko Pejanović, prof.dr. Alija Pirić, prof.dr. Fahrudin Rizvanbegivić  te književnici Hadžem Hajdarević, Mile Stojić  te Jasmina Musabegović.

Naučnu konferenciju u čast istaknutog borca za bosanski jezik, uz obilježavanje 20 godina od smrti Isakovića, organizovao je Institut za jezik a u sklopu obilježavanja 45 godina svoga rada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh