ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Kultura

Uveden kao izborni predmet: U Turskoj održan prvi čas bosanskog jezika

Ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH Elvira Dilberović danas je u Osnovnoj školi Bayrampaşa Mehmet Akif İnan u Istanbulu održala prvi čas bosanskog jezika u Turskoj, čime je ozvaničeno uvođenje bosanskog jezika kao izbornog predmeta u osnovnim školama u toj zemlji.

Ministrica Elvira Dilberović - Fena

Zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem je na pres-konferenciji kazao da je danas održan prvi čas, a od sljedeće školske godine će se bosanski jezik početi izučavati u školama, piše “Fena”…

“U cijeloj Turskoj svi učenici će se moći prijaviti da uče bosanski jezik. Sedmično će biti održavana od dva do četiri časa”, kazao je on.

Napomenuo je da će bosanski jezik moći izučavati sva djeca koja to budu željela. Ministrica Elvira Dilberović je kazala da porodice te djece čuvaju svoje korijene i tradiciju Bosne i Hercegovine, spajajući ih sa onim lijepim što su pronašli u Republici Turskoj.

Govoreći o tome kako se došlo na ideju da se bosanski jezik uvede u turskim školama kao izborni predmet, ispričala je da je prilikom ranije posjete općini Bajrampaša u Istanbulu, u druženju s ljudima čula djeda koji joj je kazao da je došao u situaciju da ne može komunicirati sa svojim unučetom na bosanskom jeziku.

“To mi je bilo tužno”, dodala je ona.

Kaže da joj je to i sve ono što su uradili relevantni ljudi u Turskoj za učenje turskog jezika u BiH i općenito ono što Turci rade za svoju domovinu, dalo još više motivacije da i ona nešto uradi za svoju zemlju.

“Domovina je majka, a jezik je dio domovine. Ukoliko želite upoznati dušu jednog naroda, morate naučiti jezik tog naroda”, istakla je ministrica Dilberović.

Zahvalila je turskom narodu i Turskoj koji BiH i sve njene građane, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost, doživljavaju kao prijateljske i što dugi period nakon prestanka rata mnogo ulažu u BiH.

Prema njenim riječima, izrađeni su mnogi objekti upravo u području edukacije, a najveću finansijsku podršku u tome davala je Turska razvojna agencija (TIKA).

Predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci je kazao da je nakon što je potpisan protokol između Republike Turske i BiH, danas održan prvi čas bosanskog jezika, te je izrazio nadu za nastavak uspješne saradnje.

Ministrica Dilberović je na času bosanskog jezika u Osnovnoj školi Bayrampaşa Mehmet Akif İnan u Istanbulu djeci kazala da se taj jezik zove bosanski i da ga ne poistovjećuju sa nacionalnom, etničkom skupinom Bošnjaci, nego da je njegov naziv kroz historiju bio bosanski.

Prema njenim riječima, postoje evidentni tragovi o tome i činjenice već od Povelje Kulina Bana do niza drugih dokumenata koji potvrđuju da se jezik zvao bosanski i da je Bosna bila država.

“Svi koji žive u BiH su ponosni što žive u državi koja postoji vijekovima, koja je imala svoj jezik i koja je bila vrlo tolerantna, jer je primala sve druge ljude, primala nove jezike, ali je i zadržala svoj”, kazala je ministrica Dilberović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh