Kultura

Krug 99: Srednjovjekovni grad Bobovac je historija svih nas

Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu razgovarano je o srednjovijekovnom gradu Bobovcu kao mjestu koje predstavlja povijest svih naroda u Bosni i Hercegovini (BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Krug 99 - Anadolija

Advertisements

Motiv Kruga 99 da se pozabavi ovom temom je, kako je rečeno, činjenica da u ukupnoj društvenoj memoriji građana BiH, bez obzira na etničke razlike, postoje različiti odnosi prema srednjovjekovnoj baštini zemlje.

Poznato je da je Bobovac najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne podignut na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica, jugozapadno od Vareša.

Bobovac je podigao ban Stjepan II Kotromanić nešto prije prve polovine 14. stoljeća. Od tada je bio sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem 1463. godine.

Da je upravo Bobovac, uz Jajce, Kraljevinu Sutjesku i donekle Visoko, centralna tačka bh. historije, smatra direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

Podsjetio je kako su istraživanja na Bobovcu od 1959. do 1967. godine pokazala da je riječ o mjestu koje je potpuno promijenilo dotadašnja znanja o srednjovjekovnoj Bosni.

Ne samo to, istraživanja su potpuno promijenila sliku one zemlje koja je prije toga predstavljana kao neka romantična zemlja u kojoj su jedine značajke bili bogumili i stećci. Bobovac je bio slučaj na kojem je odlično prikazan položaj i shvatanje uloge Bosne u historiji južnoslavenskih naroda. Mislili smo da je slika poznata, ali u zadnjih 20 godina vidimo da je to pitanje ponovno uvršteno u kontekst naših dnevnih nacionalnih potkusuravanja koja neće izvesti ništa dobro“, naglasio je Sijarić.

Prema njegovim riječima, Bobovac je jedan od 300 srednjovijekovnih gradova u BiH, a koji je u potpunosti istražen.

Sijarić smatra kako trenutno nema političke volje ni organizovanih napora da se nastavi sa istraživanjima, čime BiH ide prema 19. vijeku umjesto prema 21.

Krajem prošle godine Općina Vareš definisala je okvirni projekt “Afirmacija turističkih potencijala Općine Vareš” s posebnim osvrtom na Bobovac, rekao je savjetnik načelnika Općine Vareš, književnik Fuad Kovač.

Prema njegovim riječima, srž projekta je u tome da se “BiH vrati na Bobovac, na mjesto gdje je nekada postojala“.

Projektom je predviđeno da se BiH vrati na Bobovac. Općinsko vijeće je usvojilo projekat, podržan je i od strane predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra civilnih poslova BiH. Važno nam je da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH isto podržava projekat. Ovo je početna faza realizacije projekta jer je Vareš predgrađe Sarajeva, da se država BiH vrati na Bobovac nakon 553. godine, jer je Bobovac – Bobovac svih nas“, rekao je Kovač.

Istakao je kako je za relizaciju pomenutog projekta neophodno obezbijediti velika finansijska sredstva.

U ovoj fazi upoznajemo javnost o važnostima Bobovca za državu BiH jer je ona nekad tu bila. Obilazili smo i obavještavali sve institucije i šire, uspostavili smo prijateljsku saradnju i sa Dubrovniku jer su Bobovac i taj grad trgovali. Blobovac je sjajan turistički i povijesni potencijal. Imamo namjeru spojiti, napraviti vrstu turističke rute Bobovac-Kraljeva Sutjeska-Mile-Visoko-Jajce, što da ne, jer ono što imamo dovoljno je da animirano i iskoristimo“, naglasio je Kovač.

Projektom je predviđena i sanacija te podizanje zidova na Bobovcu u smislu prvobitnog izgleda te definiranje pristupnih puteva gradu.

Ovim prvim korakom Općina Vareš zajedno sa svima želi vratiti državu BiH ondje gdje joj je mjesto nekad bilo. Time bismo mnogim koji zloupotrebljavaju određene povijesne gradove, izbacili smo im mač iz ruku jer je Bobovac povijest svih nas, a ne samo jednog, drugog ili trećeg naroda. Bobovac je mjesto i rodni list svih nas, države BiH“, poručio je Kovač.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh