Kultura

Jubilej Behram-begove medrese: Pečat o 390 godina školovanja Bošnjaka u tuzlanskoj regiji

Nizom edukativnih, kulturnih i sportskih manifestacija tuzlanska Behram-begova medresa ovih dana obilježava 390. godišnjicu postojanja ove, najstarije odgojno-obrazovne ustanove na području sjevero-istočne Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Behram-begova medresa - Anadolija

Advertisements

˝Prošlo je 390 godina, skoro četiri stoljeća, od prvog pisanog spominjanja Behram-begove medrese, što znači da je ova ustanova i mnogo starija, te je radila i prije 1626. godine, vjerovatno pod nazivom Atik medresa. Taj podatak govori o kontinuitetu školovanja Bošnjaka na ovim prostorima, a poznato je da su nastavu u medresi pohađali vrlo kompetentni učenici. Ujedno, ovo je i dokaz da su govorili tri jezika plus bosanski kao maternji i pisali na tri pisma, odnosno arebicom, latinicom i ćirilicom˝, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Hatunić se osvrnuo i na period poslije Drugog svjetskog rata, kada je prekinut rad medrese.

˝Uredbom tadašnjeg Narodnog odbora Općine Tuzla 15. januara 1949. godine prekinut je odgojno-obrazovni proces i učenici se nakon zimskog raspusta više nisu vraćali u ovu školu, mada su školovanje, oni koji su to željeli, nastavili u drugim ustanovama˝, naveo je.

O Behram-begovoj ličnosti ne zna se gotovo ništa, a radi se na pokušaju pronalaska bilo kakvih dodatnih pisanih tragova.

˝O Behram-begu ima vrlo malo podataka. Čini se da on nije želio biti poznat po onome šta je i ko je on bio i šta je radio. On je legator kompleksa Behram-begove Atik ili Šarene džamije i mekteba, a ostavio je imovinu, nekretnine i udjele u slanoj vodi za održavanje medrese i džamije. No, sve je to oduzeto i nestalo u periodu kada je i ukinuta medresa, a kada je njen rad ponovo pokrenut 6. oktobra 1993. godine, medresa je radila bez vlastite imovine, u iznajmljenim prostorijama. Medresa i danas djeluje na drugoj lokaciji od one koja se nalazila pored Šarene džamije, na Skveru. Postoji ozbiljna inicijativa da se historijski kompleks obnovi prema izgledu od prije Drugog svjetskog rata˝, izjavio je Hatunić.

Behram-begovu medresu danas pohađa 518 učenika i učenica u 16 odjeljenja i oni u ovoj ustanovi imaju cjelodnevni boravak.

˝Imajući u vidu rezultate Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, ova se medresa etablirala kao jedna od najuspješnijih škola u tuzlanskoj regiji. U 11 segmenata rada, medresa je u posljednjih šest godina najbolja od 33 srednje škole i osam gimnazija u Tuzlanskom kantonu. Neću reći da smo najbolji u svemu, jer uvijek ima prostora za napredovanje, ali svi naši uspjesi također pripadaju cjelokupnom školskom sistemu Bosne i Hercegovine˝, rekao je Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh