Kultura

Spahić: Otvaranje “Sarajevske zime” s umjetnicima svijeta

Direktor Internacionalnog Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić dogovorio je otvaranje 33. festivalskog izdanja sa umjetnicima iz Amerike, Afrike, Australije, Azije i Evrope, od 7. do 10. februara 2017. godine pod motom “Supstanca svile”.

Ibrahim Spahić - Informativa.ba

Advertisements

Na “Sarajevskoj zimi”, jednom od najinspirativnijih multimedijalnih festivala u svijetu prema ocjeni umjetnika i festivalske publike, nastupit će vrhunski stvaraoci u performansu koji će povezati kulturne različitosti i civilizacije svijeta, javlja “Fena”…

Spahić je tokom boravka u Šangaju na poziv Centra Kina Šangaj međunarodnog festivala umjetnosti, govorio na Forumu festivala, gledao izuzetne operne, plesne i dramske predstave i susreo se s umjetnicima i direktorima festivala s kojima je razmjenio informacije o položaju umjetnika i festivala te razmotrio mogućnosti za saradnju i koprodukcije.

On se posvetio i forumima koji se bavili umjetničkom produkcijom, kulturnim različitostima, vitalnošću zajednica i obrazovanjem umjetnika i savremene publike, navodi se u saopćenju “Sarajevske zime”.

“Uvjeren sam da iskustva i znanja koje posjeduju generacije umjetnika svijeta, njihova kreativnost i komunikacija sa novom publikom i kritikom obavezuju i na novi odnos država i društava prema umjetnosti. Odnos u kojem će se poštovati autorska prava i sloboda stvaranja i izražavanja”, kazao je Spahić.

On smatra da će svijet sve više ovisiti, u svojoj borbi za održivi razvoj, od novih kulturnih industrija i tehnologija, uz ocjenu da će se u mjeri u kojoj društva budu otvorena za umjetnost i dijalog, interaktivnu povezanost i njihova civilizacijska supstanca obogaćivati.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh