Kultura

Krsmanović: Umjetnička galerija BiH bit će još bolja i snažnija

Umjetnička galerija BiH 11. oktobra obilježava sedamdeset godina postojanja, a na to nisu ponosni samo njeni radnici nego i svi koji su ranije doprinijeli i doprinose njenom radu i razvoju.

Strajo Krsmanović - Fena

Advertisements

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović podsjetio je tim povodom za “Fenu” da je ta institucije kulture osnovana 1946. godine sa zadatkom da unapređuje likovnu umjetnost u BiH…

“Mislim da je taj zadatak obavljen. Djelovala je i djeluje na teritoriji cijele BiH. Čak i danas kad djeluje u teškim uvjetima, kad joj se osporava status kao nacionalne institucije bilježimo značajne rezultate”, ističe s ponosom Krsmanović.

Priča da su uspjeli nadoknaditi manjak koji je stvoren u godini kad je Galerija bila zatvorena, a uposlenici nisu godinu dana primili plaću.

“Poslujemo pozivno i, osim aktivnosti unutar Galerije, uspjeli smo obići i gotovo sve relevantne gradove u BiH. Realizirali smo i nekoliko gostovanja po inozemstvu”, kazao je.

Naglašava činjenicu da je ta galerija prepoznatljiva, a u tom smislu koncipirali su i sedmicu u kojoj obilježavaju 70 godina postojanja.

Na dan osnivanja Galerije – 11. oktobra – planirana je prezentacija idejnog projekta rekonstrukcije zgrade Umjetničke galerije BiH u suradnji s Institutom za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Time će, kaže, simbolično poručiti da se ne osvrću na ono što je prošlo, nego gledaju u budućnost.

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH otvorena je i samostalna izložba bh. umjetnice Radmile Jovandić Đapić, koja trenutno živi u Francuskoj. Na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH Jovandić Đapić predstavlja istraživačke radove s kraft papirom, a bit će postavljena do 6. novembra.

Za 13. oktobar Krsmanović je najavio samostalnu izložba Franje Likara, jednog od osnivača savremene umjetnosti u BiH. Likar ima bogat opus, neprekidno stvara, a na toj izložbi bit će obilježen njegov 90. rođendan i predstavljena najnovija djela.

Za najmlađe posjetioce Umjetnička galerija BiH priredit će 15. oktobra koncert Hora Suncokreti.

Direktor Strajo Krsmanović naglašava da su svi ti sadržaji okrenuti prema budućnosti i nose poruku da će Umjetnička galerija BiH biti još bolja, jača i snažnija, nego je to sad.

Umjetnička galerija BiH otvorena je svakim danom, osim nedjelje, od 10 do 20 sati, a u sedmici obilježavanja 70. godišnjice osnivanja (od 10. do 16. oktobra) posjetiocima poklanjaju besplatan ulaz na sve izložbe i dešavanja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh