Kultura

Kulturno-historijski spomenik – Banja Luka: Počela obnova tvrđave Kastel

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kazao je da nakon višegodišnjih napora počinje obnova Kastela, jednog od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika u cijeloj BiH, regiji i Evropi.

No image - Haber.ba

Advertisements


Banjalučka tvrđava Kastel (Foto: Wikimedia)

Počela je obnova dijela banjalučke tvrđave Kastel, „Cjeline 9“, koje finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011).

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kazao je da nakon višegodišnjih napora počinje obnova Kastela, jednog od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika u cijeloj BiH, regiji i Evropi.

– Dijelimo zadovoljstvo što je Evropska unija izdvojila značajna sredstva za revitalizaciju Kastela. Primiče se vrijeme kada ćemo imati još jednu konferenciju, na kojoj će Evropska unija dodjeljivati sredstva na nivou regija i mi ćemo i tu kandidovati Kastel. Vjerujem da će izvođači i nadzorni organ uspješno obaviti posao, iako je obnova kulturno-istorijskih spomenika veoma zahtjevan posao – rekao je Nović.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović je, nakon sastanka s ministrom civilnih poslova BiH Sredojem Novićem, ministrom prosvjete i kulture RS-a Goranom Mutabdžijom i predstavnikom Delegacije Evropske unije u BiH Vladimirom Pandurevićem, održanog u pobodu početka radova na Kastelu, da je uz pomoć Vijeća ministara BiH i Delegacije EU u BiH, iz IPA fondova Evropske unije osigurano 2,5 miliona eura za revitalizaciju Kastela.

– Započinjemo revitalizaciju „Cjeline 9“ tvrđave Kastel, odnosno istorijskog muzeja s dvorištem. Ova cjelina će biti obnovljena u roku od dvije godine, a mi pripremamo studiju izvodljivosti investiranja i za ostalih osam cjelina. Ovo je vrlo značajan posao, jer je riječ o objektu od velikog kulturno-istorijskog značaja za ovaj prostor – naglasio je Gavranović.

Vladimir Pandurević je rekao da će obnovom Kastela biti zaokružen ciklus investiranja u obnovu kulturno-historijskih spomenika u BiH, navodeći da je u toku obnova vijećnica u Sarajevu i Novom Gradu, te starog grada u Stocu.

On je naglasio da će lokalne zajednice morati mnogo više pažnje da posvete ovim spomenicima nakon obnove, odnosno da oni budu kvalitetno iskorišćeni.

Izvođač radova na Kastelu je preduzeće iz Trebinja „Porobić“ d. o. o, dok je nadzorni organ banjalučki Zavod za izgradnju.

(fena)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh