Kultura

Split – Na Berberovim slikama idilična Bosna je tragična stvarnost

U splitskoj palači Milesi i u Galeriji Kula sinoć je otvorena izložba 40-ak slika Mersada Berbera koje je ovaj bosanskohercegovački akademski slikar stvarao u posljednje dvije godine svojeg života od 2010. do 2012. godine.

No image - Haber.ba


Izložba slika Mersada Berbera (Foto: FTV)

Otvarajući izložbu akademik Nenad Cambi kaže kako je Berber, kao prepoznatljiv umjetnik, “izražavao svoje posebnosti koje su izvirale iz njegove osobnosti.

Likovni kritičar Milan Bešlić rekao je kako je Berber ovu izložbu u Splitu počeo pripremati još u proljeće 2010. godine, ali je zbog njegove iznenadne smrti u oktobru 2012. godine ona bila dovedena  u pitanje.

Izgubljeni pojedinci na apsurdnom putu

Prema Bešlićevim riječima, u ovom ciklusu slika Berberova se Bosna prepoznaje u asocijativnoj dimenziji tako što se, primjerice, “izbjeglice (iz Bosne) ne mogu prepoznati izravno nego kao univerzalna tragedija”. “Berberova Bosna se u ovom ciklusu slika održala kroz malenog  bosanskog konjića. Tako se taj veliki slikar Bosne koju je živio, prepoznaje kao slikar koji dolazi iz velike europske tradicije”, kaže Bešlić.

 Na ovim Berberovim slikama “idilična i bajkovita Bosna je tragična stvarnost, oblikovana od sivih i crnih ploha u tajanstvenosti oblika i neizvjesnosti postojanja, izmaštanih predjela velikih bijelih, smeđecrnih, bakrenožutih površina, kojima besciljno tumaraju male kolone ljudi, zalutale grupice ranjenika i izgubljenih pojedinaca na apsurdnom putu u ništavilo”, naglasio je likovni kritičar Bešlić.

Berberova izložba u Splitu bit će otvorena do 21.aprila ove godine.

 Mersad Berber je rođen 1. januara 1940. godine u Bosanskom  Petrovcu, a umro je  7.oktobra  2012. u Zagrebu i poznat je u svijetu kao jedan od najpoznatijh suvremenih grafičara. Njegovo djelo uvršteno je 1984. godine u prestižnu kolekciju Tate Gallery. Imao je niz samostalnih izložbi diljem svijeta, a dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj umjetnički angažman.

(federalna.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh