Kultura

Džemati ne mogu odgovoriti na sve potrebe – Formira se krovna vjerska organizacija Bošnjaka u Njemačkoj

Na sastanku istaknutih predstavnika bošnjake dijaspore u Njemačkoj koji je nedavno održan u Mešihatu Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke u Visbadenu inicirana je ideja o formiranju krovne organizacije Bošnjaka čiji bi zadatak bio okupljanje cjelokupne bošnjačke dijaspore u Njemačkoj, pa i šire

No image - Haber.ba

Advertisements


Džamija u Berlinu (Foto: depo.ba)

Potrebu za ovakvim tijelom koje bi okupljalo sve Bošnjake u Njemačkoj podstaknuta je činjenicom da džemati u Njemačkoj kojih ima oko 70 ne mogu odgovoriti svim izazovima i potrebama koje se postavljaju pred bošnjačku populaciju.

Činjenice koje govore ovome u prilog je da se džematima obuhvata tek oko 30- tak hiljada Bošnjaka širom Njemačke, dok ih je u ovoj zemlji negdje oko 150 hiljada, uključujući Bošnjake iz BiH i Sandžaka, kazali su Feni predstavnici bošnjačke dijaspore u Njemačkoj.

Od njih je vrlo mali broj uključen u neke klubove koji djeluju preko folklornih, sportskih i drugih sekcija, a najveći dio njih nije uključen niti u bilo koje tokove, pa time ni bilo kakva zbivanja koja se odvijaju na prostorima SR Njemačke, a tiču se bošnjačkih interesa.

Formiran je inicijativni odbor u koji su ušli dr. Amra Hodžić, Mustafa Klanco. dr. Bisera Suljić-Boškailo, Džana Durgutović, Jasmina Makarević, Erzad Mikić i Omer Boškailo.

Zadatak ovog odbora je da pripremi osnivačku skupštinu koja bi se trebala održati početkom oktobra ove godine. Dotad je inicijativni odbor dužan da sačini spisak i pozove predstavnike svih bošnjačkih udruženja, zajednica, klubova, raznih sekcija te istaknute bošnjačke pojedince među kojima su privrednici, građani, studenti i drugi Bošnjaci.

Ova krovna organizacija Bošnjaka u Njemačkoj zasnivala bi se na određenim načelima koja bi se prvenstveno odnosila na pamćenje o genocidu, bosanskom jeziku, bošnjačkoj tradiciji, a sve u cilju da se održi kontinuitet i veza sa matičnom državom BiH.

Ova ideja o okupljanju i umrežavanju svih organizacionih oblika Bošnjaka kao i onih van ovih organizacionih oblika naišla je na potporu i muftije IZBNj Paše Fetića, kao i člana Sabora IZBNj Bernesa Alihodžića te velikog broja drugih organizacija i istaknutih pojedinaca.

(fena)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh