Kultura

Kulturmiks – Put od Mostara do Jerusalema

Želim na početku reći da sam izuzetno sretan što sam učestvovao u ovom projektu i sreo sjajne ljude iz Palestine, Izraela, Amerike, Japana, Irske, Kenije i drugih zemalja.

No image - Haber.ba

Advertisements


(Foto: haber.ba)

U kratkom izlaganju teško je reći sve ono što, kao čovjek osjećam, ali pokušat ću.

Ono što smo vidjeli na terenu je nevjerovatno, u istom danu kao čovjek izgubim nadu u mir, a onda i vidim pozitivan primjer kao svijetlo na kraju tunela.

Solucija za mir je uvjek prisutna, samo odgovorni ljudi  moraju imati hrabrosti i snage da, uz pomoć uticajnih prijatelja, pokrenu stvari, ka konačnom miru.  Ljudi koje sam upoznao na terenu su zasigurno spremni da implementiraju dogovor koji postignu političari.

Seminari nas uče iznova, da moramo slušati druge i drugačije i uložiti sve napore kako bi ih razumjeli, te uz obostrane ustupke došli do rješenja, tj. kroz dijalog i promovisanje mira dolaziti do rješenja koja će zaustaviti sve negativne stvari.

Slučaj moje države Bosne i Hercegovine može biti jedan od primjera, kako se može i mora dalje. Tri Bosanskohercegovačka naroda poslije velikog razaranja i velike žrtave, sjeli su za sto i uz podršku „Klintonove“ administracije donijeli rješenje, koje nije do kraja zadovoljilo niti jednu stranu, ali je zaustavilo rat, omogućilo slobodu kretanja, razvoj Države.

Naravno i danas nakon mnogo godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, mi imamo dosta problema, ali se nadamo da ćemo uz pomoć naših prijatelja i sponzora, polako i u miru donijeti konstruktivna rješenja za  naša najvažnija otvorena pitanja. 
                   
Al, da se vratim našoj priči, proces mora prvenstveno krenuti od državnih institucija i istinskog mirovnog sporazuma,  uz podršku lokalnih vlasti, civilnih inicijativa i udruženja, i na kraju do običnog čovjeka. U isto vrijeme i civilne incijative trebaju, na svoj način, pružati podršku u dva pravca: prema državnim organima i lokalnim zajednicama.Naravno na tom putu biće mnogo prepreka, ali ako budu ustrajni na putu mira, kako budu odmicali na tom putu, prepreka će biti sve manje.

Ono što uvijek iznova rastuži, a posebno ovdje u Izraelu i Palestini jeste vraćanje na događaje stare hiljadama godina u kontekstu traženja izgovora za današnja dešavanja. Nažalost, čini se da starija/bogatija historija i tradicija naroda nosi i veće probleme u stalnim naporima da se sukobi zaustave i postigne pravedan mir.

Na kraju, mogu samo reći da se iskreno  nadam da će narodi Palestine i Izraela ostaviti prošlost i snažno zaploviti u budućnost uz veliku pomoć novih vjetrova, koji dolaze sa sjevera, na zadovoljstvo oba naroda, i da će nepoštivanje ljudskih prava, ponižavanje, zidovi, okupacija, ubijanja biti prošlost, koju će mlade generacije proučavati, u cilju da    se kao takva  nikad ne ponove.

(haber.ba)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh