Kultura

Međunarodni projekt solidarnosti – Dubrovački muzeji podržali Zemaljski muzej u Sarajevu

Privremenim „brisanjem“ jednog od svojih najvrjednijih izložaka, ulja na platnu Venera i Adonis autora Parisa Bordonea, nastalog u Veneciji u prvoj polovici 16. stoljeća, Dubrovački muzeji su se uključili u veliki međunarodni projekt muzejske solidarnosti, javio je dopisnik agencije Anadolija.

No image - Haber.ba

Advertisements


Zemaljski muzej u Sarajevu (Foto: haber.ba)

Međunarodna kampanja kulturnog osvješćivanja pokrenuta je kao potpora Zemaljskom muzeju u Sarajevu, koji je u listopadu prošle godine zatvoren nakon 124 godine postojanja, jer vlast u Bosni i Hercegovini nije uspjela osigurati njegov zakonski status i izvore financiranja.

Slična sudbina prijeti brojnim državnim kulturnim institucijama, uključujući Umjetničku galeriju BiH, te Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH. Inicijativu muzejske solidarnosti pokrenula docentica na „Massaschusetts Institute of Tehnology“ dr. Azra Akšamija, jedna od osnivačica platforme „Cultureshutdown“, međunarodne inicijative koja okuplja znanstvenike, umjetnike i kulturne djelatnike spremne odgovoriti na krizu u Bosni i Hercegovini.

„Kulturne ustanove u Bosni i Hercegovini čuvaju jedinstveno povijesno i kulturno blago koje je dokaz koegzistencije u regiji. Njegovo je očuvanje presudno za osiguranje održivog mira. Predmeti koji se čuvaju u ovim ustanovama su značajan dio svjetske kulturne baštine. Njihovo je očuvanje od globalnog značaja“ stoji, između ostalog, u pozivu dr. Azre Akšamije svjetskim muzejima i galerijama da se uključe u ovaj značajan projekt.

Muzeji i galerije su pozvani da svoju solidarnost pokažu simboličnim brisanjem jednog od svojih značajnih artefakata i to tako do 1. ožujka preko odabranog artefakta postave unificiranu žutu traku s natpisom „cultureshutdown“ koju su dostavili organizatori, s objašnjenjem projekta.

Prekriženi artefakt posjetiteljima treba biti dostupan do 3. ožujka, a 4. ožujka, na Dan muzejske solidarnosti i točno šest mjeseci od zatvaranja Zemaljskog muzeja, svi će odabrani artefakti svjetskih muzeja i galerija uključenih u projekt biti dostupni na službenoj web stranici cultureshutdown.net.

Privremeno „izbrisane“ Veneru i Adonisa posjetitelji u Dubrovniku mogu vidjeti u kneževoj radnoj sobi u Kneževu dvoru.

(anadolija)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh