Kultura

Ramazanska priča porodice Skaka: Iftar se kuha cijeli dan, a jede se za demirlijom

“Jela se služe u bakrenim sahanima. Obavezna je i tkana bošča sa salvetama. Imamo i ustaljen red jela koje pravimo za iftar. Sve se kuha cijeli dan i svega pomalo, nema pržene hrane”, objašnjava domaćica.

Amra Skaka - Faktor

Ramazan u porodici Skaka je sve samo ne običan. U ovoj tradicionalnoj i jednoj od najuglednijih sarajevskih porodica ramazanu se raduju kao najdražem gostu, a i svoje drage musafire tako dočekuju.

Uvijek željna znanja, Amra Skaka rođena je Sarajka, završila je Metalurški fakultet u Zenici, zaposlila se u Metalurškom institutu, ali sudbina je tako odredila pa se Amra udajom za rahmetli Uzeira Skaku vratila u Sarajevo.

Radila je na Mašinskom fakultetu kao asistent, ubrzo je rodila prvu kćerku, potom sina i odlučila je da više neće raditi nego se posvetiti djeci, piše “Faktor“…

Uvijek puna kuća

“Imam šestero djece, Almasu, Abdulaha, Fatimu, Halida, Lamiju i jedanaestogodišnjeg Emira. Život sam posvetila njihovom odgoju i obrazovanju. Bila sam im instruktor iz svih predmeta, a sva moja djeca bila su izuzetno dobri učenici”, objašnjava Amra, te dodaje da njen cilj nije bio da imaju petice, već da stvaraju radne navike.

Nakon što se udala, živjela je sa svekrom i svekrvom, ali nedugo zatim svekrva je umrla pa je briga o kući spala na Amru.

“Svekar je živio sa nama u kući i bio je pravi čaršijski čovjek. S obzirom na to da se bavio sunećenjem znao je sve sarajevske porodice i dešavanja u Sarajevu. Volio je okupljanja i da se dolazi u kuću. Nije bilo dana, a da nismo imali goste na ručku. Volio je da časti ljude, a slana i slatka jela su uvijek morala biti spremna”, sjeća se ova vrijedna domaćica prvih godina u porodici Skaka.

iftar-3

Uvijek su se u njihovoj kući kuhala tradicionalna bosanska jela, a tokom ramazana su imali poseban ceremonijal koji je i Amra nastojala održati do danas.iftar

“Drugačije je nego u drugim kućama. Kod nas se iftar poslužuje na soframa ili demirlijama. Jela se služe u bakrenim sahanima. Nekada su svi jeli iz jednog sahana, a danas ja stavljam i tanjire. Obavezna je i tkana bošča sa salvetama. Imamo i ustaljen red jela koje pravimo za iftar. Sve se kuha cijeli dan i svega pomalo, nema pržene hrane”, objašnjava Amra, te dodaje da pripremi puno raznih jela, ali manje količine što je za domaćicu zahtjevnije.

Na iftarima bude od 20 do 30 postača, a na sofru pred goste iznose jedno po jedno jelo.

“Prvo iznosimo čorbu, potom pače. Sada svi prave topu, ali moj svekar je govorio da to nije tradicionalno jelo, pa mi topu ne pravimo. Zatim stavljamo pirjan, to je jelo od džigerice isjeckane na komadiće sa rižom i velikim komadom janjećeg pečenja, potom idu razne vrste pita i onda kadaif. Tada svi misle da je kraj, ali nakon kadaifa mi serviramo opet slana jela. U jednom sahanu budu dolme, onda neko slatko, pa potom šiš-ćevap, pa onda almasija, kompoti, šne nokle, ali uvijek jedno slano pa slatko jelo da to malo razblaži”, objašnjava redoslijed iftara domaćica Skaka, te dodaje da na kraju bude pilav sa piletinom i kiselim mlijekom i to znači da je kraj.

Nakon iftara piju se kahva i čaj, te se časte voćnom salatom. Kako kaže domaćica, gosti koji dođu prvi put bude im veoma zanimljivo, dok stalni gosti znaju da trebaju ostaviti još mjesta za naredne jemeke. Amra iftar sprema cijeli dan.

Ovo joj je prvi ramazan bez muža, pa joj teško pada činjenica što zajedno ne organizuju iftare i ne dočekuju goste.

Sabahska mukabela

“Još uvijek se navikavam bez muža. Kad je bio živ, bio je poseban red. Mi smo svaki drugi dan imali goste na iftaru. Pozivali smo rodbinu, hafize, ljekare, komšije, prijatelje i tako se ispuni cijeli ramazan”, ističe Amra te dodaje da je njen muž u kući predvodio teraviju.

Svi ukućani obavezno ustaju na sehur, klanjaju rani sabah i idu na sabahsku mukabelu.amra_ skaka-

Sjeća se Amra ramazana iz svoje mladosti koji su također bili u ljeto. Muža je također upoznala u ramazanu. A najvažnije joj je, kod odabira supružnika, bilo da je vjernik, da klanja i posti.

amra_-skaka-

Kaže da voli da kuha i da dočekuje goste. Smatra da za sve pa i za post treba iskren nijet.

“Lahko je postiti ramazan uz čist nijet i tako je za sve u životu. Za ramazan nema razmišljanja, posti se i nema problema”, zaključuje Amra pokazujući nam veliku demirliju za kojom iftari deset osoba.

Abdulah i Uzeir porodična imena

Amra ima troje unučadi od kojih jedno nosi ime po dedi Uzeiru. Tradicija u ovoj porodici je da najstariji sin dobija ime Abdulah, odnosno Uzeir. Tako je mladi Abdulah Skaka Uzeirov sin, a Uzeir je Abdulahov sin i tako već sedam generacija.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh