Kultura

Ni kišno vrijeme nije spriječilo dolazak desetina hiljada vjernika na mavlud u Blagaju

Uprkos kiši u Blagaj na mevlud stižu kolone desetina hiljada vjernika iz BiH i inostzranstva…

Mevlud u Blagaju - Anadolija

Uprkoskišnom vremenu na desetine hiljada vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i inozemstva danas pristiže na vrelo Bune u Blagaju, kako bi se pomolili i učestvovali na centralnoj manifestacija 41. “Dana mevluda i zikra“, koja je najstarija kulturno-vjerska manifestacija u Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA)…

U nesvakidašnjem ambijentu prirodnom podarene Blagajske tekije, prepune vjernika na centralnoj svečanosti danas imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

Svečanost je započela tradicionalno molitvom u 10,30 sati, a pred desetinama hiljada vjernika Kur'an uče Hafiz Jusuf Bećoja, Mirsad ef. Fale i Mustafa ef. Čolakhodžić.

Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi, u BiH je kako ističu povjesničari starija od dolaska Osmanlija na ove prostore. Ljudi su je vezali za ono što je njihova veza sa Uzvišenim Bogom, kojeg trebaju, kojem zahvaljuju, u koga vjeruju, kome se mole, kojeg obožavamo i od koga pomoć traže. Dova je svojevrsna veza s rodnom grudom, a Dovište na vrelu Bune smatra se jednom od najjačih veza sa poviješću bh vjernika, sa onim osobama koje su zaslužne za utemeljenje ove tradicije.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održala se sve do 1925. godine. Iste godine umro je i posljednji njen šejh. Tekija je od tada, više-manje, postala samo turistička atrakcija, ali ni turizmu između dva rata se nije poklanjala dovoljna pažnja. No, tradiciju blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovili su 1975. godine. šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić – u ime Tarikatskog centra, i mostarski muftija h. Seid-ef. Smajkić – u ime institucija IZ-e u BiH. U posljednja četiri desetljeća ova tradicija je poprimila međunarodni karakter. Tradicionalnom mevludu, koji se, prema kalendaru Rijaseta IZ u BiH, organizira svake druge subote u mjesecu svibnju, sudjeluje od 20.000 do 40.000 vjernika.

Tradicija Blagajskog mevluda, kako se često ističe je obnovljena mnogo prije Ajvatovice i stoga joj institucije Islamske zajednice u Hercegovini žele dati na još većem značaju kako bi se ovaj jedinstveni skup manifestacije svih bošnjačkih i islamskih vrijednosti održao i očuvao za buduća pokoljenja i generacije.

Generalni pokrovitelj 41. „Dana mevluda i zikra“ je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, a osim Muftijstva u organizaciji sudjeluju i MIZ Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK „Preporod Mostar“ i Tarikatski centar BiH te brojni partneri.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh