Kultura

Pronađen mozaik s porukom “Budi veseo, živi život” iz 3. vijeka prije nove ere

Na mozaiku postoje tri dijela, a na njima su predstavljene bitne stvari elite za život

Mozaik - Anadolija

U iskopavanju u gradu Antakya, na jugu Turske, otkriven je mozaik na kojem je na starogrčkom napisano “Budi veseo, živi život”, javlja Anadolu Agency (AA).

Iskopavanja su počela 2012. godine u okviru projekta izgradnje žičare, a potom su otkriveni i različiti ostaci kulturne baštine.

Arheolog Muzeja arheologije u Hatayu Demet Kara kazala je kako se iskopavanja trenutno vrše na prostoru za koji se vjeruje da je dio antičkog grada Antiocheia, a na kojem se mogu vidjeti tragovi rimskog i grčkog perioda.

Ona je istakla kako je ovaj grad bio jedan od najvećih središta u vrijeme rimske vladavine.

“Antiocheia je bila vrlo bogat i bitan grad. Postoje škole iz tog perioda i mjesta gdje se kovao novac. Mozaici iz Antiocheie su veoma značajni”, rekla je Kara i dodala kako postoje ulice popločane u doba rimske vladavine i da je upravo taj period i kulturno nasljeđe zaintrigiralo mnogobrojne uvažene arheologe i naučnike.

Na mozaiku s inspirativnom porukom može se vidjeti skeleton, a pretpostavlja se da potiče iz trećeg stoljeća prije nove ere i da je bio postavljen u prostoriji u trepezariji jedne kuće.

“Na mozaiku postoje tri dijela. Na crnom dijelu je mozaik od stakla. U vrijeme rimske vladavine elita je imala dvije značajne stvari. Jedna je bila kupatilo, a druga večera. Na prvom dijelu je prikazan crnac koji lopatom održava vatru. To predstavlja kupatilo. U srednjem dijelu je nacrtan sat i mladić koji trči prema njemu”, rekla je Kara i podsjetila da su određeni sati bili predviđeni za provođenje vremena u kupatilu i za jelo.

Ona je dodala kako drugi dio mozaika i mladić koji trči predstavlja upravo njegov napor da stigne na vrijeme.

“Na posljednjem dijelu je prikazan skeleton koji uživa. U ruci mu je čaša, a pored njega se nalaze i hljeb i vino. Tu je na starogrčkom napisano'Budi veseo, živi život'”, pojasnila je Kara i dodala kako slični mozaici postoje u Italiji.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh