Kultura

“Dani mevluda i zikra“ u Blagaju počinju 23. aprila

Koncertom tradicionalne sufijske muzike i ilahija u dvorištu Blagajske tekije 23. aprila će biti otvorena tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija “41. dani mevluda i zikra 2016.” koja će u razdoblju do 14 maja okupiti više od 30.000 posjetitelja iz različitih krajeva svijeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostarskom muftijstvu, koje je i organizator manifestacije, javlja Anadolu Agency(AA).

Džafer Alić - Anadolija

Mostarski muftija Salem efendija Dedović naglasio je kako manfestacija „Dani mevluda i zikra“ ima svoju bogatu tradiciju i višestruki značaj.

„Ovo je glavna vjerska manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji sudjeluju Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ Mostar i Tarikatski centar BiH. Drago nam je da ove godine neke programske sadržaje manifestacije realiziramo u suradnji sa Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka, Bosanskom lingvističkom akademijom i Sarajevskim ratnim teatrom kao partnerima“, kazao je Dedović.

Po njegovim riječima, ovogodišnji programski sadržaji su veoma raznoliki. U njima će, kako je naglasio, svoj doprinos nauci, duhovnosti, kulturi, umjetnosti i jeziku dati veliki broj naučnih i kulturnih radnika, vjerskih učenjaka i lingvista.

„Drago mi je da smo uspjeli u našoj zamisli i ove godine da kroz manifestaciju predstavimo slavno duhovno, kulturno i književno nasljeđe koje su autori sa ovoga našeg podneblja u minulim stoljećima stvarali, a čija je recepcija aktuelna i u današnjim kulturnim i književnim tokovima. Primjer tome je slavno djelo našeg Fevzija Mostarca, autora slavnog ‘Bulbulistana’ iz 18. stoljeća, pisanog na perzijskom jeziku, a kojeg je kroz svoj doktorski rad na francuskoj Sorboni prije 80 godina naučno i kulturno javnosti Zapada predstavio Mirza – Milivoj Malić, rođeni Imoćanin, uspostavljajući mostove među kulturama i posredujući u predstavljanju bogatog kulturnog nasljeđa koje je nastajalo na prostoru Mostara i Hercegovine u osmanskom razdoblju u jezicima Orijenta. S obzirom na otvorenost i bogatstvo našeg nasljeđa, kulturne i vjerske baštine, jedan od naših programskih ciljeva je da ova manifestacija bude kulturni most i poveznica među narodima, kulturama i jezicima“, pojasnio je Dedović.

Manifestacija „Dani mevluda i zikra“, kako je naglasio, nastala je na utemeljenoj vjerskoj i kulturnoj višestoljetnoj tradiciji ovdašnjih muslimana.

„Sagledava aktuelne potrebe i izazove u kojima svoj vjerski, kulturni i društveni život organizira bošnjački narod. Njome podižemo svijest o sebi, svojim vrijednostima, mogućnostima i izvorima na kojima trebamo graditi našu nacionalnu, jezičku, vjersku i kulturnu spoznaju. Važno nam je saznanje da se ona prepoznaje kao takva i da ima podršku društvenih struktura, te se ove godine održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića“, kazao je muftija Dedović.

Član Organizacijskog odbora Džafer Alić je naglasio kako se na pripremi ovogodišnje manifestacije vrijedno radilo tijekom čitave godine, te zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovoga impozantnog programa.

„Na otvaranju 23. aprila manifestaciju počinjemo koncertom tradicionalne sufijske muzike u ugođaju Blagajske tekije uz lijepe taktove sufijske muzike, a kroz programski sadržaj ove godine imamo bogata predavanja, od kojih bi izdvojio 29. aprila Susret bosnista koji će u Mostaru na dva dana okupiti 20 eminentnih predavača“, kazao je Alić.

U okviru ovogodišnje manifestacije, kroz sadržaje sa snažnim porukama, održat će se kako je naglasio i pozorišna predstava „Bio je lijep i sunčan dan“ Sarajevskog ratnog teatra.

Pomoćnik muftije za vjerske poslove Ilham efendija Puce ističe da ovogodišnja manifestacija „Dani mevluda i zikra“ ima jednu novu dimenziju, jer pored izuzetno bogatog programa, pored Mostara i Blagaja, sadržaji se šire i na druge gradove.

„U okviru ovogodišnje manifestacije povodom otvaranja gradske džamije u Konjicu, u subotu, 23. aprila bit će upriličen mevludski program i prigodo predavanje, a tijekom ovogodišnje manifestacije, održat će se i tribina ‘Međumuslimanski ratovi danas – krivo shvaćanje islama’, koja će dati odgovore na brojna pitanja i dileme sa kojima se susreću muslimani širom svijeta, ali u BiH. Za 9. maj planiran je program posvećen sjećanju na šehide Mostara i Hercegovine. Na Blagajskoj tekiji 13. maja održat će se večer zikra, a dan kasnije, 14. maja je glavni program mevluda: učenje Kur'ana, blagajske mevludske poruke i zajedničke dove“, pojasnio je Puce, izdvajajući neke od sadržaja ovogodišnje manifestacije, koju će prema procjeni organizatora ove godine posjetiti više od 30.000 ljudi iz različitih krajeva svijeta.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh