Kultura

Otvoren obnovljeni dio tvrđave Kastel u Banjaluci, projekt vrijedan 10 miliona KM

– Oko deset miliona KM koštala je obnova dijela tvrđave, a finasirali su je Evropska unija i grad Banjaluka

Lars-Gunnar Wigemark i Slobodan Gavranović - Anadolu Agency

– U ovom dijelu obnove završena je i Kamena zgrada u kojoj je postavljena izložba djela banjalučkih umjetnika “Na putevima modernizma”

Izložbom slika “Na putevima modernizma” danas je u Banjaluci otvorena Kamena zgrada u tvrđavi Kastel, a ozvaničen je i završetak radova na obnovljenom dijelu tvrđave, javlja Anadolu Agency (AA).

Kamenu zgradu i obnovljeni dio Kastela, u sklopu obilježavanja Dana grada Banjaluka otvorili su šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark i Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Izložba “Na putevima modernizma” obuhvata više od 70 radova banjalučkih umjetnika Bekira Misirlića, Dušana Simića, Alojza Lojza Ćurića i Envera Štalje, koji se inače čuvaju u Muzeju savremene umjetnosti i kulturnom centru “Banski dvor”. Izložba će biti otvorena do 19. juna. Modernizovani prostor stare Kamene zgrade renoviran je sa ciljem da se u njemu nalazi budući muzej grada Banjaluka.

“Evropska unija je u ovaj projekat uložila oko sedam miliona i grad oko 2.170.000 KM i ove zidine koje su obnovljene sa kulama, bedemima, kamenom kućom su početak rekonstrukcije cjeline Kastela. Sada vidimo vizure budućeg Kastela, izgleda sjajno”, rekao je Gavranović i zahvalio se Evropskoj uniji koja je finansirala obnovu preko preko IPA fondova, te svima koji su učestvovali u izvođenju radova.

Izrazio je žaljenje što su radovi zbog nedostatka sredstava stali kod kule koja je izgorila prije dvije godine, nadoveći da će Banjaluka naći načini da se završi obnova bar ulaza u Kastel prema središtu tvrđave.

“Procjenjujemo da treba još više od dvadesetak miliona za rekonstrukciju cjeline Kastela. Najveći problem imamo sa kompleksom koji predstavlja artiljerijska kasarna koja je u suštini predviđena projektom kao hotelski kapacitet, ali to je hotel malih gabarita, teško isplativ u komercijalne svrhe, ali sa drugim cjelinama možda se može isplatiti”, rekao je Gavranović i dodao da za taj prostor još nije pronađen adekvatan investitor.

Naglasio je da grad Banjaluka mora nastaviti projekat obnove tvrđave Kastel jer će to tek biti snažan gradski potencijal i u prirodnom, turističkom, kulturnom i sportskom smislu.

Wigemark je istakao da je ovo važan korak za cjelokupno kulturno-istorijsko naslijeđe ne samo Banjaluke, već cijelog regiona.

“Nadam se da će mjesta poput tvrđave Kastel biti korištena ne samo kao svjedočanstvo bogatog kulturno istorijskog naslijeđa već će takođe govoriti i o budućim perspektivama. Jedan od takvih primjera je prema mojim saznanjima mogućnost da se ovdje održavaju koncerti”, rekao je Wigemark.

Najavio je da će Evropska unija, između ostalog, na tvrđavi Kastel obilježiti Dan Evrope 12. maja koncertom koji će biti otvoren za sve.

“Nadam se da će ovo biti multifunkcionalno mjesto i lokacija gdje će se sastajati i mladi i stari i razmjenjivati ne samo svoja sjećanja već i razgovarati o budućnosti. Drago mi je da vidimo krovove na ovim objektima, stvari se polako vraćaju, unapređuju, obnavljaju. Evropska unija je već jako puno uložila u ovoj oblasti u cijeloj zemlji, u Banjaluci, nastavićemo to raditi i dalje. Nadam se da je ovo znak koji može građanima približiti Evropsku uniju, da kada govorimo o EU ne govorimo samo o nekim standardima, prilagođavanju trgovinskih sporazuma i tako dalje. Mi govorimo o onome što je naša suština, a suština je ono što je zajedničko kulturno-istorijsko naslijeđe koje svi imamo i dijelimo i nadam se da će Banjaluka nastaviti dalje da se razvija kao multietnički centar, centar kulture, stjecište različitosti, kakav u krajnjem slučaju i zaslužuje da bude”, kazao je Wigemark.

Trvžava Kastel je najstariji banjalučki istorijski spomenik, a današnji izgled tvrđave, potiče sa početka 18. vijeka, tačnije od 1712. do 1714. godine kada se Turska, koja je vladala ovim prostorima, pripremala za novi rat sa Austrijom.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh