Kultura

Film o jedinstvenom objektu na špicastoj stijeni kod Zvornika: Džamija gdje klanjaju ptice iz dženeta

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 28. aprila ove godine će biti premijerno prikazan film “Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju dženetske ptice”, koji je rađen prema priči pisca Azira Šabića.

Kušlat Zvornik - Faktor

Film je rađen u produkciji “One Moment studija” iz Tuzle, scenarij su pisali Muhamed Berbić i Fajko Kadrić, a režiju potpisuje Sulejman Muratović, piše Faktor.

Glavni junak Adil

Džamija se nalazi između zvorničkog naselja Drinjača i Konjević Polja, na špicastoj stijeni Kušlat, i jedna je od najstarijih džamija u BiH. Radi se o jedinstvenom objektu u našoj zemlji, koji je izgrađen u ranom osmanskom periodu u 15. stoljeću, između 1460. i 1480. godine, a smješten na stijeni pored puta između Zvornika i Konjević Polja.

Džamija, do koje se može doći samo pješačenjem, porušena je tokom agresije na BiH u proljeće 1993. godine, baš kao i sve ostale džamije i mektebi u Podrinju. Obnova je počela u oktobru 2011. godine, zahvaljujući vakifima advokatu Aliji Efendiću iz Zvornika i njegovoj majci rahmetli Hasibi, te porodici Hujdurović, dr. Senadi i dr. Džemilu.kuslat_dzamija (2)

kuslat_dzamija-2

Kako nam je rečeno, u ovom filmu glumac Irfan Kasumović tumači lik Adila, glavnog junaka ove priče, a osim njega u filmu se pojavljuju Mirza Mušija i Elmir Krivalić. Kao statisti pojavljuju se brojni “osmanski vojnici, graditelji džamije i derviši”.

-Adil, naš junak, negdje je čuo za nepristupačno mjesto do kojeg se može doći samo pješice, idući pola sata od glavnog puta kroz šumu. Čuo je da se na tom mjestu samo jednom godišnje klanja džuma-namaz i poželio da upravo on jednom prouči ezan i pozove vjernike na namaz. Želja će mu se ispuniti kada dođe sa grupom prijatelja, sa kojima priča o legendama vezanim za ovo mjesto na koje dolaze derviši i ptice. Kroz priču savremenika, javljaju mu se likovi iz prošlosti, među kojima je i putopisac Evlija Čelebija – kazao je Berbić, jedan od scenarista filma, za kojeg je muziku radio Armin Muzaferija.

sa_snimanja-kuslat

Inače, o džamiji na Kušlatu su pisali Čelebija i nobelovac Ivo Andrić. Čelebija za ovu džamiju kaže da je Ebu'l Fethova (Mehmeda II Fatiha), dok Andić, objašnjavajući gdje se nalazi Kušlat, govori da je tu sagrađena prva džamija u BiH.

Pisac Andrić je zapisao: Kakav ste mi vi Bosanac kad ne znate za Kušlat?! To vam je na onom dijelu puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je po tome što je tu sagrađena prva džamija u Bosni“.

Muslimani iz svih krajeva BiH posjećivali su ovu džamiju, a sufije na čelu sa Mehmedom ef. Hafizovićem dolazili su i obavljali zikr. U džamiju na Kušlatu je dolazila i ulema iz Kaira, Carigrada i Medine, ali su navraćali i šejhovi, pjesnici i derviši.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh