Kultura

Turistička senzacija Slavonskog Broda – EU za obnovu Tvrđave Brod daje do 120 miliona eura?

Slavonskobrodska tvrđava je jedan od najvećih projekata RH uz istovjetni turistički potencijal. Kada se doznalo da bi EU mogla izdvojiti značajna sredstva za njezinu obnovu, ovo je postao jedan od rijetkih političko-investicijskih projekata koji je naišao na sveopći konsenzus.

No image - Haber.ba


Tvrđava Brod (Foto: dnevno.hr)

Gradonačelnik Duspara zaslužuje pohvale zbog odabira stručnjaka

Za koordinatora projekata u kulturi, znanosti i visokom obrazovanju imenovan je Petar Bašić (inače DC-ovac, što je pozitivno odjeknulo u političkim krugovima). On je zadužen za ‘aktivnosti cjelovite revitalizacije, obnove i gospodarsko-kulturne valorizacije Tvrđave Brod’, a uz to je i kontakt osoba za koordinaciju aktivnosti između Grada Slavonskog Broda i brodske Turističke zajednice, ministarstava turizma, kulture i regionalnog razvoja, te vanjskih konzultanata i nadležnih u Vladi. Bašić je politički poznat kao nekadašnji gradonačelnički kandidat i veliki promotor ideje obnove tvrđave i utemeljivanja brodskog sveučilišta.

Mora se priznati i da je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara odlukom o njegovom postavljanju napravio odličan potez jer je ostvario pravu rijetkost u hrvatskom političkom životu – na bitnu poziciju je postavio dojučerašnjeg rivala isključivo zato što je najveći autoritet na tom polju. Time je postao uzor za neke slične situacije uz pružanje političke ruke pomirenja. Iako je relativno kratko na poziciji koordinatora, Bašiću se već sada vrednuje odlična (samo)inicijativa jer je (ne)mogući projekt pretvorio u realan i dosežan. Kako se priča o sredstvima od čak 150 milijuna eura nije ni čudo da su već poslovično pesimistični Brođani skeptični i u ovom slučaju. Bašić demantira takav stav s konkretnim podacima.

‘Slavonski Brod najveći grad na granici EU’

‘Jedna od naših prednosti je što će od 1. srpnja 2013. Slavonski Brod biti najveći grad na granici čitave Europske Unije! Neki su čak predlagali neka se brodska tvrđava, kao ‘stara ruševina’, sruši, a na tom prostoru naprave stambena naselja i shoping centri! Prevladao je ipak razum’, potvrdio nam je Bašić.

Grad Slavonski Brod, 1994. godine, od MORH-a je dobio u vlasništvo Tvrđavu koja ima površinu od preko 350.000 metara kvadratnih – u samom središtu grada. Od tada nastoji, vlastitim sredstvima, obnoviti ovaj jedinstveni spomenik kulture za koji je pokrenut postupak upisa u svjetsku baštinu UNESCO-a. Do sada je obnovljeno sedam objekata i potrošeno oko sedam milijuna kuna na različite dokumentacije, oko šest milijuna kuna na zemljane radove i preko 19 milijuna kuna na obnovu građevina. Ukupno preko 32 milijuna kuna u posljednjih 15-tak godina.

Vlada će obnovom Tvrđave potvrditi brigu o Slavoniji

‘Stavivši sve dosadašnje radove u perspektivu: obnovljena Tvrđava imat će 99 objekata vrijednih preko tri četvrt milijarde kuna. Ukupan trošak obnove Festunga procijenjen je, u tri modela, na iznos od 425 do 740 milijuna kuna. Ako se ovakav pristup primijeni i na ostalih pet gradova tvrđava, razvojni prinos NUTS regiji unutrašnjosti (veći dio Slavoniji) iznosio bi gotovo dvjesto milijuna eura kroz samo pet godina! Time bi Vlada, usput, dokazala kako joj je stalo do Slavonije te smanjila negativan publicitet podjele Hrvatske ne dvije NUTS regije’, dodaje Bašić.

Bašić je također dao svijetli primjer lobiranja, koji je napokon (putem transparentnih izvještaja na lokalnom portalu SBPlus) stvorio veliku razliku između tog političkog instrumenta i korupcije, nažalost često jedinog hrvatskog načina ‘uvjeravanja’. Sva ministarstva i političke opcije u Hrvatskoj prepoznaju projekt što je također lijep primjer suradnje i kooperacije koja je do sada nedostajala.

Tvrđava će stvoriti 400 novih radnih mjesta

‘Suglasnost smo dobili od Ministarstva kulture, jer su neki objekti u Tvrđavi u kritičnom stanju, a trošak njihove obnove je minimalan. Ministarstvo turizma dalo je također suglasnost projektu, jer je Tvrđava prepoznata kao jedan od ključnih objekata kontinentalnog turizma. Za usporedbu, danas Grad ostvaruje ukupno samo 13 tisuća noćenja. Dodajmo tome i Ministarstvo socijalne skrbi i namjeru gradnje socijalnog doma umirovljenika u jednom od objekata Tvrđave, već sljedeće godine’, zaključuje Bašić.

Za mišljenje smo pitali i slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Dusparu, dr.med., koji nam je potvrdio da je ‘Tvrđava Brod kulturni i turistički dragulj, ali ne samo u smislu ljepote i povijesne vrijednosti nego kao konkretan gospodarski resurs. Ako država da nužnih 9,9 milijuna kuna već u ovom proračunu za 2013. građani Slavonskog Broda će u sljedeće dvije god dobiti od Europske komisije čak 260 milijuna kuna i preko 200 radnih mjesta, a u sljedećih pet godina preko pola milijarde kuna i do 400 radnih mjesta. Ova gradska uprava pokrenula je ovaj ključan gradski projekt i grad Slavonski Brod zaslužuje potporu države s tim minimalnim inicijalnim sredstvima’.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh