Kultura

Izložba radova pod nazivom Otpor – Stvaralaštvo umjetničke čete Armije BiH

Izložba radova pod nazivom "Otpor" autorica Ane Kovač, Mirsade Baljić i Alme Suljević, kojom je počelo obilježavanje 20 godina likovnog stvaralaštva umjetničke čete Armije BiH 1992./1995., otvorena je sinoć u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

No image - Haber.ba


Ilustracija (Foto: sutra.ba)

Na izložbama će u idućoj godini biti predstavljena kompletna dokumentacija iz ratnog perioda. Bit će izloženo oko 70 djela 42 umjetnika s izložbe “Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH”, koja je otvorena u oktobru 1992. godine u Kamernom teatru 55, a u decembru 1994. godine u Narodnoj galeriji Ljubljana.

Kako je u izjavi za Fenu kazala jedna od autorica Mirsada Baljić, izbor djela na izložbi je taj što se u ratnom dobu 1992. godine okupljeni u umjetničkoj četi pokrenuli akciju o tome kako opstati i u isto vrijeme uraditi nešto korisno za to vrijeme.

“Kada smo odlučili da napravimo večerašnju izložbu, htjeli smo da objedinimo proteklih dvadeset godina od početka opsade, zbog čega ćemo u nerednih godinu napraviti niz izložbi djela 42 umjetnika okupljena u toj ratnoj četi”, pojašnjava Baljić.

Razlog zbog kojeg je izložba i dobila ime “Otpor” je što ona predstavlja otpor prema svakoj negativnoj energiji koja nas okružuje, jer kako Baljić kaže, danas svjedočimo otporu prema umjetnicima.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Senadin Lavić na otvaranju izložbe također je podsjetio da su večeras predstavljena djela “elitne čete otpora” koja je u teškom vremenu pomogla da se otpor umjetnika i BiH čuje.

“Prirodnom smrću otišao je Mersad Berber, ali zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu i Aneku IV, takozvanom Dejtonskom ustavu, otišao je Zemaljski muzej, zbog čega treba da se borimo za BiH umjetničkim, kulturnim, naučnim i civilizacijskim djelovanjem”, istaknuo je Lavić.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i književnica Ljubica Ostojić koja je upozorila da se umjetnost i umjetnici nisu mogli uništiti višegodišnjim danonoćnim oružjem i oruđem jer je umjetnost jača od smrti, trajnija i moćnija i od života.

“Ova izložba podsjeća i da je otpor potreban i dalje, kako bi nadjačao zlo i destrukciju u svim vremenima, pa i sada i ovdje”, kazala je Ostojić.

Mirsada Baljić postavila je svoje slike akvarela, Ana Kovač prezentirala je svoje minijaturne skulpture u školskoj kredi praćene fotografijama tih djela, dok je Alma Suljević predstavila svoje video radove.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh