Kultura

Najveća izložba van BiH – U Istanbulu otvorena izložba o životu Alije Izetbegovića

U prostorijama Umjetničke galerije Republike Turske u Istanbulu, sinoć je otvorena izložba “Bosna i Hercegovina i Alija Izetbegović”, javio je novinar agencije Anadolija.

No image - Haber.ba


Istambul – izložba o životu Alije Izetbegovića (Foto: anadolija)

Organizator izložbe je Udruženje prijatelja Bosne i Hercegovine Sefakoy u Turskoj, a svi zainteresovani izložbu će moći pogledati od prvog do 31. oktobra tekuće godine.

Izložba se sastoji od fotografija i eksponata, koji predstavljaju različite periode života prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Izložbu su otvorili načelnik općine Kučukčekmece Aziz Yeniay, predsjednik Unije balkanskih udruženja Ayhan Bolukbaši,  predsjednik Udruženja prijatelja Bosne i Hercegovine Sefakoy Salih Hacioglu i direktor JU Muzej “Alija Izetbegović” Adnan Žiško.

Načelnik općine Kučukčekmeče Aziz Yeniay u svom govoru na otvorenju izložbe je rekao kako ovu izložbu ne treba posmatrati samo kroz materijalnu dimenziju i fotografije i eksponate. On je rekao da izložbom dominira herojstvo onih koji su svoje živote dali u odbranu svoje domovine, te da je izložba odraz jednog značajnog momenta koji, kako je rekao, ima priliku da podijeli sa prijateljima.

“Sarajevo reflektuje iskustva najtragičnijeg perioda u novijoj historiji. Priča o herojstvu Sarajeva i uloga i misija  Alije Izetbegovića u toj priči može nam biti samo primjer na kojem možemo učiti. Svako treba da posveti pažnju memoarima i djelima koja je pisao Izetbegović. Mi tu vidimo historijsku dubinu staru jednako kao historija samog čovječanstva. Vidimo analiza čitavih država i sa filozofskog stanovišta”, pojasnio je on.

On je podsjetio na bliskost naroda u BiH, Makedoniji, Kosovu i Sandžaku sa narodom Turske.

Direktor Muzeja “Alija Izetbegović” Adnan Žiško rekao je kako će fotografije i eksponati koji prikazuju fragmente iz života „Kralja mudrosti“ Alije Izetbegovića u Izmiru, Istanbulu, Ankari i Bursi biti prikazivani u periodu od tri mjeseca.

On se zahvalio na prilici da se u Turskoj otvori ova izložba, izrazivši sreću i zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta.

Izložbama u Ankari, Izmiru i Bursi, Turskoj će se predstaviti i JU Muzej “Alija Izetbegović” sa najvećom izložbom do sada van granica Bosne i Hercegovine.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh