Kultura

Potočka džamija: Najmlađa hafiza uči mukabelu, sa cvrkutom ptica obavlja se namaz

Osman Čelebijina džamija, u narodu poznatija kao Potočka, sagrađena je u drugoj polovini 15. stoljeća, i ubraja se među najstarije džamije u Zenici i Bosni i Hercegovini. Ova džamija je skromnih dimenzija, sa autentičnim izgledom, piše novinska agencija Patria.

Osman Čelebijina džamija . nap.ba

– Osman Čelebijina džamija kao da je srasla sa ovom okolinom. U velikim džamijama često sojećamo neku udaljenost, fizički smo daleko jedni od drugih. U malim džamijama, svi smo bliže, u ovom džematu skoro svak svakoga zna, svaki se šapat čuje, i zajedno sa cvrkutom ptica obavljamo namaz – priča nam Imam hfz. Fahir ef. Arnaut.

Mukabela je svakodnevno učenje knjige Kur'ana, to je tradicija duga hiljadama godina a naručito se prakticira za vrijeme ramazana.

– Kur'an je smiraj i lijek za dušu. Mi svaki dan učimo po jedan džuz, svaki džuz se sastoji od 20 stranica, tako da za Ramazan proučio čitav Kur'an – kaže ef. Arnaut, piše nap.

U ovoj džamiji tradicionalno se uči hafiska mukabela, svaki dan nakon podne namaza već 20 godina.

– Prije su to učile stare i obrazovane bule, za historiju ove džamije vezana je čuvena hanuma Hedvija Karić. Ove godine imamo posebnu čast i uči je 7 hafiza – izjavio je imam hfz. Fahir ef. Arnaut.

Nakon podne namaza u džamiji ostaju samo žene, nakon čega sedam hafiza svojim melodičnim glasom počinje da uči Kur'an.

– Ove godine smo u Medžlis predali molbu za prvu žensku hafisku Mukabelu. Prošlje godine sam učila u Sarajevu, sada smo uspjele organizovati u Zenici. Ima nas sedam, često ne dođemo sve, pa podijelimo džuz između sebe – izjavila je Salema Begović-Pašalić jedna od hafiza.

Mukabelu uči i jedna od najmlađih hafiza u BiH.

– Lijepo je vidjeti puno džamiju, i učiti Kur'an dok vas ostali slušaju. Ramazan je poseban mjesec i ja uživam u svakom trenutku. Ove godine, 4. februara sam postala hafiza – kaže nam dvanaestogodišnja Fatima Skopljak.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh