Kultura

Europski dan jezika – Srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik pred digitalnim izumiranjem

Zbog pisma koje ne može biti informatički obrađeno, četvrtina evropskih jezika je pred digitalnim izumiranjem. U najnovijoj studiji stručnjaka za jezičke tehnologije ocjenjivano automatsko prevođenje, govorna interakcija, analiza teksta i raspoloživost jezičkih resursa, izvještava RTS

No image - Haber.ba

Advertisements


Ilustracija (Foto: arhiva)

Jednom broju evropskih jezika prijeti digitalno izumiranje, upozoreno je u najnovijoj studiji stručnjaka za jezičke tehnologije.

Prema studiji koju je uradila evropska META-NET mreža, sa 60 istraživačkih institucija iz 34 zemlje, čije je sjedište u Berlinu, najmanje 21 jezik od 80 evropskih jezika je u opasnosti da digitalno izumre, jer su ostali bez pisma koje može biti informatički obrađeno, saopštio je beogradski Matematički fakultet, član mreže.

U studiji, u čijoj je pripremi učestvovalo više od 200 eksperata, ocjenjivana je podrška jezičkih tehnologija za svaki od jezika u četiri oblasti: automatsko prevođenje, govorna interakcija, analiza teksta i raspoloživost jezičkih resursa.

Nekoliko jezika, islandski, letonski, litvanski i malteški ocjenjeni su najnižom ocenom u sve četiri oblasti. Ni za jedan jezik nije zaključeno da postoji “odlična podrška”, ali je samo za engleski jezik ocjenjeno da je podrška “dobra”.

Za engleskim slijede holandski, francuski, njemački, italijanski i španski, za koje postoji “umjerena podrška”.

Za jezike kao što su baskijski, bugarski, katalonski, grčki, mađarski i poljski postoji “fragmentarna podrška”, što i njih svrstava u skup jezika sa visokim stepenom rizika.

Toj grupi jezika pripadaju i svi jezici sa prostora bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju i ističe da je Evropa uspjela da ukloni gotovo sve granice među pojedinim zemljama.

“Međutim, jedna granica još postoji i čini se neprobojnom. To je nevidljiva granica koju predstavljaju jezičke barijere i koja ometa slobodan protok znanja i informacija”, navodi se u saopštenju.

Evropski dan jezika, ustanovljen u Savjetu Evrope 2001. godine, obilježava se 26. septembra radi skretanja pažnje na lingvističko bogatstvo Starog kontinenta.

Prema podacima, u Evropi postoji više od 220 autohtonih jezika, što čini oko tri odsto ukupnog broja jezika na svetu.

U svijetu se govori 6.000 do 7.000 jezika, dok se na primer na teritoriji Rusije, gdje živi 148 miliona stanovnika, govori daleko najveći broj jezika – od 130 do 200, u zavisnosti od kriterijuma.

(haber.ba)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh