Kultura

U muzeju u Kanadi izložen fosil ribe stare 375 miliona godina

Riječ je o fosilu bića koje je živjelo prije 375 miliona godina i koje bi mogao biti koristan za nova saznanja o dalekoj prošlosti i prahistorijskom životu

No image - Haber.ba

Fosil ribe star oko 375 miliona godina izložen je u Prirodnjačkom muzeju Kanade u Ottawi, deceniju nakon što su ga paleontolozi iskopali na otoku Ellesmere na krajnjem sjeveru Kanade, javlja Anadolu Agency (AA).

Paleontolozi Neil Ahubin i Edward Daeschler sa Univerziteta u Chicagu su pronašli, a potom na pomenutom Univerzitetu vršili naučna istraživanja na fosilu ribe koji su nazvali Toktaalik Roseae.

Riječ je o fosilu bića koje je živjelo prije 375 miliona godina i koje bi mogao biti koristan za nova saznanja o dalekoj prošlosti i prahistorijskom životu.

Riba Tiktaalik Roseae je imala peraje, škrge i druge organe svojstvene ribama, ali i vrat koji je omogućavao pokrete glave neovisno od ostatka tijela, što je slučaj sa današnjim vodozemcima. Specifične kosti nalik na udove sisavaca navode stručnjake da tvrde da se ova prahistorijska životinja kretala poput krokodila.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh