Kultura

Turistički portal “Lonely Planet”: BiH prava riznica arhitektonskih i prirodnih ljepota

Svjetski turistički portal “Lonely Planet” donosi opsežnu priču o turstičkim potencijalima Bosne i Hercegovine sugerišući turistima da posjete ovu zemlju na jugoistoku Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mostar - facebook

Na početku teksta se navodi da je BiH jedna od manje posjećenih evropskih zemalja koja je, kako se kaže, prava riznica arhitektonskih i prirodnih ljepota.

Napominje se da je vrijedno svratiti u BiH i vidjeti mnoge atrakcije uključujući Stari most u Mostaru i Sarajevo.

“U Mostaru, plivači skaču ravno u dubine sa svjetski poznatog Starog mosta, spustivši se sa 20 metara visine u ledenu vodu rijeke Neretve”, piše ovaj portal dodajući da se pojedini posjetioci i sami usude da skoče sa poznatog mosta.

U nastavku se poseban naglasak stavlja na ljepote Sarajeva koje je izgrađenu u osmanskom i austrougarskom stilu.

“Glavni grad Sarajevo, koji ima divan centar iz osmanskog doba okružen neo-maurskom austrougarskom arhitekturom, nalazi se u samoj dolini koju krase crveni krovovi i minareta. To je fotogeničan, prijateljski grad”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da Hercegovina takođe pruža poseban doživljaj posjetiocima.

“Vrelo ljetno sunce spušta se na sušne planine Hercegovine oko šarmantnih gradova Trebinja i Mostara”, piše “Lonely Planet” napominjući da na tom području zemlje postoji vrlo razvijeno vinarstvo i ukusna vina.

Portal piše kako je i Visoko jedan od razloga za posjetu BiH, grad u kojem se kako tvrde određeni arheolozi nalaze najveće piramide u svijetu.

U tekstu se napominje kako za Bosance i Hercegovce ispijanje kafe predstavlja vrlo značajnu svakodnevnu naviku uz napomenu da je u zemlji nemoguće naići na lošu kafu.

“Kad god Bosanci žele da razgovaraju o nećemu, oni će se odmah zaputiti u najbliži kafić. Kafa je povod za razgovor. Bosanska kafa je nešto unikatno”, piše u tekstu.

U nastavku se napominje kako je “bosansko arhitektonsko naslijeđe fascinantna kombinacija srednjovjekovnog osmanskog i kasnijeg centralnoevropskog stila”.

Kako piše ovaj poznati portal, posebno prirodno bogatstvo za zemlju predstavlja rijeka Una.

“Neodoljiva rijeka Una prolazi kroz razna raspoloženja. U zelenoj klisuri sjeverozapadno od Bihaća, pojedinim dionicama je mirna kao ogledalo dok je u nekim dijelovima krase razbuktali brzaci”, navodi se u tekstu naglasivši kako rijeka pruža istinski “spektakl”.

Dodaje se kako i planina Bjelašnica nudi čitav spektar mogućnosti za istraživanje, planinarenje i vožnju biciklom.

Jedan od razloga zašto posjetiti BiH navodi se i pješačenje kroz netaknute šume Nacionalnog parka Sutjeska i prašuma Perućica kao jedna od posljednjih evropskih istinskih prirodnih baština.

Nisu izostavljeni ni tvrđava Ostrožac, Jajce, Počitelj kod Mostara i mnoga druga bogatstva koja je, kako se navodi, vrijedno posjetiti i istražiti.

”Smještena visoko iznad doline Une, tvrđava Ostrožac sa svojom gotičkom arhitekturom daje vam dojam kao da ste se našli na setu postavljenom za horor film”, ističu u tekstu, a za Jajce naglašavaju kako je u njemu smještena jedna od najboljih bosanskih gradova utvrda.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh