Kultura

Katolički mediji – Vatikan će uskoro priznati Međugorje

Vatikan će uskoro razmatrati izvještaj Komisije zadužene da ispita činjenice o navodnim ukazanjima u Međugorju, na osnovu čega se očekuje da će biti priznata vjerodostojnost tog fenomena, a to mjesto proglašeno svetim, javila je Vjerska informativna agenicja (VIA).

No image - Haber.ba

Advertisements


Međugorje (Foto: bljesak)

Pozivajući se na katoličke medije u Italiji, VIA podsjeća da je Vatikan još 2010. godine formirao Povjerenstvo na čijem je čelu kardinal Camilo Ruini, a koja je prikupila mnogo “pozitivnog materijala” povodom navodnih ukazanja u spomenutom hercegovačkom mjestu.

Izvještaj Povjerenstva će uskoro biti predan Kongregaciji za nauk vjere, koja će ga proslijediti papi radi donošenja konačne odluke.

Marijin lik se navodno pojavio u hercegovačkom Međugorju, općina Čitluk, 24. 6. 1981. godine. Od tada ovo mjesto svake godine posjeti gotovo milion vjernika iz cijelog svijeta.

Svakog 25. u mjesecu od tada “Informativni centar Međugorja” objavljuje nove navodne poruke “Kraljice mira”.

Spominje se mogućnost da se za Međugorje osnuje posebna biskupija, kako bi se odvojila od mostarske biskupije, čiji biskupi nisu bili skloni da povjeruju “čudima”.

Ipak, ne isključuje se mogućnost da Međugorje bude proglašeno “svetilištem”. Smatra se, naime, da je na pozitivan stav Komisije uticala nedavno objavljena knjiga Elisabette di Nicolo “Međugorje – nada za svijet”.

U knjizi se opisuje borba njenog dvogodišnjeg sina Joshue, koji je imao rak u posljednjoj fazi, sa 80 hemoterapija i 17 zračenja, desetak tumora i metastazama u kostima.

Roditelji, koji žive na jugu Italije, sa dječakom su bili u Međugorju, više iz očajanja, nego zbog vjere. Nakon toga, dječak više nije imao bolove, tumori su se znatno smanjili tako da su ih doktori lako uklonili.

Doktori su, navodi se u knjizi, rekli da nemaju naučno objašnjenje za nagli oporavak dječaka o čemu je izvještavala i televizija RAI.

Katolička crkva do sada nije bila spremna da prizna Međugorje kao “mjesto javljanja Marije”. Crkva se u tome oslanjala na stav Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. godine.To je značilo da je zabranjeno u ime crkve organizovati hodočašća, a svaki takav odlazak se smatrao “privatnim”.

Kardinal Ratzinger, sadašnji papa Benedikt XVI., 1998. je demantovao da on kao voditelj Kongregacije za “čuvanje vjere”, i papa Ivan Pavao Drugi, imaju pozitivan stav o Međugorju. Poduzimane su kaznene disciplinske mjere protiv svećenika i redovnika koji su širili kult ukazanja.

Mjesni biskupi Mostara ostajali su uvijek pri izričito negativnom gledištu. Biskup Ratko Perić i prije njega Pavao Žanić, koji su govorili o “trikovima” koji neprestano prate navodni slučaj ukazanja, dovodilo je do konflikata s franjevcima koji su aktivni u Međugorju.

(kta)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh