Kultura

Emir Kusturica – Andrićgrad: Uzeli smo kamen, ali ćemo ga i platiti

Press služba Andrićgrada potvrdila je danas informaciju agencije Anadolija (AA) da je za potrebe tog projekta u Višegradu odvezen dio kamena iz kompleksa devastirane Željezničke stanice u Mesićima kod Rogatice.

No image - Haber.ba


Ugovor o kupovini kamena u Rogatici (Foto: anadolija)

No, u Press službi Andrićgrada tvrde da su od Društva za proizvodnju, trgovinu i usluge “Export-import Ikonić” d.o.o. Rogatica kupili 600 kvadratnih metra kamena ugrađenog u potporni zid, čiji je vlasnik “Export-import Ikonić”, što ugovorom prodavac i garantira.

“Ugovorne strane su se sporazumjele da kupoprodajna cijena za pomenuti građevinski materijal iznosi 15.000 KM. Kupac, Andrićgrad, pored kupoprodajne cijene obavezao se da će prodavcu isplatiti 10.000 KM na ime naknade troškova koje će prodavac poslije rušenja potpornog zida imati vezano za uređenje, saniranje, otklanjanje eventualne štete i drugo nakon što zid bude srušen.  Sve svoje obaveze, kupac, dakle, Andrićgrad izvršio je shodno ugovoru i nikakvih problema nije imao prilikom preuzimanja pomenutog građevinskog materijala”, saopćeno je agenciji Anadolija iz Press Službe Andrićgrada.

Reagirajući na tvrdnje predsjednika Skupštine Opštine Rogatica Keme Čamdžije, iz Press službe Andrićgrada navode da mještani Mesića nisu negodovali tokom odvoženja kamena iz tog rogatičkog mjesta.

Čamdžija je za agenciju Anadolija ponovo izjavio da su u Opštinu Rogatica, kao i načelniku Opštine Radomiru Jovičiću uistinu stigli dopisi mještana Mesića da Kusturicini kamioni odvoze kamen u Višegrad, te da traže intervenciju.

“Na osnovu toga je građevinski inspektor i upućen na teren, te je tamo zaustavio radove. Utvrđeno je da ne postoje potrebne dozvole. Tek naknadno, kako čujem, od Opštine Rogatica zatražene su potrebne dozvole. Zašto bi inspektor zaustavio radove ako je sve čisto i ako nema nikakvih problema”, izjavio je Čamdžija za agenciju Anadolija, ostajući pri ranijim izjavama u vezi s ovim slučajem.

Objekt Željezničke stanice Mesići u Rogatici podignut je 1906. godine. Iako je devasitran,  dalje predstavlja važno mjesto za sve stanovnike ovog kraja, što je bio povod za reakciju mještana Mesića.

(anadolija)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh