Kultura

Goran Bregović i Adnan Ćatić – Dodijeljene nagrade "Isa-beg Ishaković" (FOTO)

Svečanom ceremonijom večeras su u sarajevskom Narodnom pozorištu u organizaciji društva za zaštitu kulturne baštine Klepsidra, dodijeljene nagrade „Isa-beg Ishaković“.

No image - Haber.ba


Goran Bregović i Adnan Ćatić (Foto: anadolija)

Nagrade “Isa-beg Ishaković” večeras su uručene Davidu Kamhiju u kategoriji očuvanja kulturne baštine, Emini Zečaj u kategoriji “sevdah”, Goranu Bergoviću u kategoriji “umjetnost”, Adnanu Ćatiću (Felix Sturm) u kategoriji “sport”, te dr. Franji Topiću u kategoriji “istinsko domoljublje”.

Večerašnjoj, šestoj po redu ceremoniji dodjele nagrada, prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima su se našle i brojne javne ličnosti, kao i predstavnici stranih ambasada u BiH.

image

Nagrada „Isa-beg Ishaković“ za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva bit će dodijeljena premijeru Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, na ceremoniji koja će 15. septembra biti upriličena u Narodnom pozorištu u njegovu čast.

Osvrćući se na minuli period i pojašnjavajući razloge za dodjelu ove nagrade premijeru Erdoganu, predsjednik društva Klepsidra, Amel Suljović prisjetio se vremena kada je upoznao Erdogana.

„Kada je 1996. godine stao pogrom na Bistriku, ja sam, kao i mnogi drugi dječaci, bez prave maturske večeri zakoračio u jedan sasvim drugi akademski svijet i upisao fakultet. Tada je nekolicina znanstvenika sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, među kojima sam bio i ja kao student, odlučila da istraži lik i djelo Isa-bega Ishakovića u djelima i zapisima koji su čuvani u bibliotekama Istanbula. Tada nam je mladi istanbulski gradonačelnik pomogao i od tada nije prestao da nam pomaže“, rekao je Suljović.

image

On je dodao kako, u međuvremenu, Erdogan nikada nije zaboravio Sarajevo, te nikada nije prestao da pomaže ovom gradu.

„Danas je jedan od najuglednijih lidera. Ipak, nije prestao da štiti slabije i manje kulture, posebno one čije su knjige rasuli nevrijeme i ljudski nemari. Nije nas zaboravio ovdje na Bistriku, a nismo ni mi njega“, kazao je Suljović.

Večerašnju ceremoniju između ostalih, kao medijski sponzor podržala je agencija Anadolija, dok su se među sponozorima projekta našli i Ured za promociju kulture i turizma u pri ambasadi Republike Turske u BiH, kao i Turkish Ziraat Bank Bosna.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh