Kultura

Graditeljska osobina BiH – Sahat-kula ponovo vraćena u centar Stoca (FOTO)

Sahat-kula, simbolična graditeljska osobina Bosne i Hercegovine, ponovo je vraćena u centar Stoca. Projekat obnove pokrenula su dva nevladina udruženja: Forum mladih i Udruženje "Obnova građanskog povjerenja". Dozvolu za obnovu ovim udruženjima, nakon duge i iscrpne procedure, izdalo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša.

No image - Haber.ba


Sahat-kula u Stocu (Foto: facebook)

Novac za obnovu je osiguran dobrovoljnim prilozima građana iz Bosne i Hercegovine, te zahvaljujući donatorima iz cijelog svijeta. Sve donacije, kao i cijeli proces obnove, moguće je pratiti na Facebook stranici “Obnovimo stolačku sahat-kulu“.

Nerin Dizdar, osnivač Foruma mladih Stolac i zastupnik SDP-a u Skupštini HNK, o motivima za obnovu navedenog nacionalnog spomenika za portal “StarMo” je rekao kako je namjera bila odgovoriti na kontinuirane pothvate rušenja Stoca obnovom i izgradnjom tog grada i njegovog društva.

“Obnova sahat kule je naročito značajna, pošto je ovaj nacionalni spomenik BiH srušen još prije Drugog svjetskog rata, 30-ih godina proteklog stoljeća, pa je njegova obnova i ‘otrgnuće’ iz trajnog zaborava bila definirana prioritetom u procesu obnove, nažalost mnogih, još uvijek porušenih nacionalnih spomenika BiH u Stocu“, rekao je Dizdar.

Pored izgradnje satnog mehanizma, udruženja koja su pokrenula obnovu Sahat-kule još uvijek rade na osmišljavanju enterijera građevine. Unutrašnjost će vjerovatno biti svojevrstan vizuelni podsjetnik na historiju i razvoj Stoca kroz stoljeća. Ugradnja satnog mehanizma iziskivat će dodatne troškove.

“Trenutno, nakon traženja potencijalnih izvođača radova ovog unikatnog mehanizma koji će biti automatiziran i napajan solarnim pločama, firme potencijalni izvođači vrše izračun troška potrebnog za završetak ovog posla. Prema nagovještajima, ukupni trošak izrade i ugradnje satnog mehanizma bi mogao premašiti 10.000 KM zbog nužne ugradnje solarnih ploča što znatno uvećava ukupnu cijenu, pošto se mehanizam ne može pripojiti na redovnu elektroelektričnu mrežu“, rekao je Dizdar.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh