Kultura

Već 40 godina – Slijepi Turčin radi kao mujezin

U džamiji Sultan Seyhmus u selu Sultan, u turskom gradu Mazidagi, šesdesetpetogodišnji slijepac Seyhmus Bakis posljednjih 40 godina obavlja vrlo zahtjevni posao mujezina.

No image - Haber.ba


Slijepi Turčin Sultan Seyhmus (Foto: anadolija)

U izjavi za agenciju Anadolija, Bakis je kazao da je u djetinjstvu poslije bolesti ospica ostao bez vida. Iako je imao vrlo težak život, Bakis napominje da nikada nije očekivao materijalnu korist od posla mujezina, koji obavlja gdje god ga pozovu.

“Većinu svoga djetinjstva sam proveo u društvu vjernika, alima i vjeroučitelja, tako da sam uz njih stekao solidno znanje o islamu i vjerskim obavezama”, kazao je Bakis.

Iako je slijep od malena, on ističe da ima vrlo razvijena i zdrava ostala osjetila, koja u susretu sa ljudima koristi kako bi ih bolje upoznao.

“Naprimjer, kada bi nekoga dodirnuo ili čuo mu glas, poslije bi tu osobu uvijek prepoznavao, ali već sada je teže jer sam u godinama. Isto tako, podignem ruku prema suncu i mogu otprilike odrediti koliko je sati”, kazao je Bakis.

On ističe da dobro uči iz Kur'ana i da zna svirati i neke muzičke instrumente, te da tako prehranjuje porodicu.

“Znam i nekoliko dijelova Kur'ana. Učim mevlude i ilahije kada me pozovu na vjerske manifestacije. Već 50 godina sviram na defu. Prije smo živjeli u velikom siromaštvu, ali sada je život mnogo lakši. Svirajući def zarađujem za život svoje troje djece”, istakao je mujezin.

Svi stanovnici sela u svim situacijama pokušavaju da budu pri ruci ovom skromnom čovjeku i da mu pomognu koliko mogu.

Jedan od stanovnika sela Basri Ayan kaže da svi u selu poznaju mujezina Bakisa i da je vrlo omiljen u društvu.

“Čitav džemat voli Bakisa i svi žele da sa njim razgovaraju i tako mu olakšaju život. To je pravi vjernik, musliman blagog srca i dobre duše”, kaže stanovnik sela Basri Ayan.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh