Kultura

Koncert u Čikagu – Proslava 500 godina prijateljstva Jevreja i bosanskih muslimana

Proslava 500 godina prijateljstva između Jevreja i bosanskih Muslimana, u funkciji poboljšanja sveukupnih muslimansko-jevrejskih odnosa..

No image - Haber.ba


(Foto: wordpress)

U nastojanju da jevrejska  i muslimanska zajednica u Americi zajednički kroz umjetnost unapređuju svoje odnose,  premijerno će se održati  Međuvjerski Koncert, kojim će se  obilježiti 500 godina prijateljstva ove dvije zajednice u Bosni i  Hercegovini.

Koncert će se održati 02.09.2012 na američkom islamskom College-u u Čikagu.

Na koncertu učestvuju sljedeći izvođači:  Allie Deaver-Petchenik (frula, Egipat / Tunis, 2012) i Gite Abad (violina, Meksiko, 2007), Lincolnwood komorni orkestar, vokalni solist imam Senad Agić. Na koncertu će se svirati i tradicionalna bosanska sevdah muzika. Ovaj koncert organizuju zajedno američki Islamski centar Bošnjaka iz Čikaga i židovsko vijeće za Urbane poslove i američki muzički festival.

Jevrejska populacija i bosanski Muslimani dijele zajedničko istoriju,  jer su Jevreji, protjerani  od strane inkvizicije u 15. stoljeću, pronašli utočište u Bosni i Hercegovini i susjednim područjima pod turskom vlašću. Ove zajednice, a posebno Jevrejska, su  pretrpjele velika stradanja – genocid od strane nacista i njihovih saradnika u Drugom svjetskom ratu, a  pedeset godina kasnije Bošnjaci (bosanski muslimani) su pretrpili prvi genocid u Evropi nakon holokausta. Publika će biti pozvana da vidi i foto izložbu pod nazivom “Sjećanje na genocid u Bosni,” Samira Hadžalića,  direktora Američkog Muzičkog Festivala.

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu izložena je ponosno Hagada na hebrejskom jeziku, i to je jedna od najljepših knjiga ove vrste, koja datira iz 15. stoljeća, kada je donešena iz Španije. U blizini Muzeja, sinagoga i džamija stoje jedni pored druge, podsjećajući nas na suživot koji Židovi i muslimani uživaju stoljećima u Bosni i Hercegovini. To prijateljstvo dovelo je do razvoja Sevdah muzike, koji kombinira narodne elemente sefardska, balkanske i arapske tradicije. Kroz Muziku i tekst tih melanholičnih pjesama  se najbolje može razumjeti prijateljstvo i suživot u Bosni i Hercegovini.

Američki Islamski centar Bošnjaka Čikaga je dio Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Od 2003. godine, udruženje je naraslo i uključuju više od 50 džamija i islamskih centara, sa 200.000 Bošnjaka muslimana. Senad Agić je imam američke Islamskog centra Bošnjaka u Chicagu, i osnivač i bivši lider bosanskih imama  u Americi. Rođen je u Bosni i Hercegovini, i profesor je islamskih studija.

Židovska vijeće za Urbane poslove je aktivno i predano u izgradnji dugoročnih odnosa između židovske i muslimanske zajednice. Ti odnosi će pomoći da se smanje barijere potencijalne zadrtosti, nastale iz neznanja, kao i u njegovanje kulture istinskog razumijevanja i poštivanja. Kroz svoje jevrejsko-muslimansku zajednicu za izgradnju mira okupljaju  Jevreje i Muslimane kroz kulturna događanja, raznim edukacijama,  te omogućavaju zajedničku borbu za socijalne pravdu i pitanja važna za obje zajednice.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh