Kultura

Kulloba brijeg – U Turskoj pronađena olovna figurica stara četiri hiljade godina

U općini Eskisehır, u blizini mjesta Seyitgazi, na Kulluoba brijegu pronađena je olovna figurica stara oko četiri hiljade godina.

No image - Haber.ba


Olovna figurica iz Turske (Foto: anadolija)

Vođa iskopavanja i šef Odsjeka za arheologiju na Fakultetu za znanost i književnost Univerziteta Bilecik Seyh Edebali prof dr. Turan Efe, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, rekao je da se sa iskopavanjem na Kulloba brijegu počelo 1986. godine te da je ovaj brijeg izabran između 250 drugih u regiji.

“Brijeg je visok deset metara, a dimenzije su mu 150 sa 250 metara. Datira iz vremena između 3500. godine i 1900. godine prije nove ere, iz kasnog bakarnog i ranog bronzanog doba”, izjavio je Efe.

Ovogodišnja iskopavanja obavljena su u periodu od 10. do 23. avgusta i došlo se do značajnih otkrića.

“Otkrili smo da se u gornjem dijelu brijega nalazio grad, a u donijem dijelu bile su smještene kuće i radionice. To je veoma značajno otkriće kada je u pitanju urbanizam regije. Većina posuda i lonaca pripada drugoj polovici ranog bronzanog perioda. Došli smo i do drugih ostataka koji pripadaju periodu koje smo imenovali kao Srednje bronzano doba. Jedan od najznačajnijih pronalazaka je olovna figurica. Prije godinu-dvije, u iskopinama smo našli kalup figurice, a ove godine uspjeli smo naći i figuricu. Na njoj su prikazane majka i kćerka kao trudnice. Ova figurica porijeklom je sa sjevera Sirije, a napravljena je u anadolijskom stilu. Ovo je siguran pokazatelj da je figurica došla u zapadnu Anadoliju kada su se intezivirali trgovački odnosi i kulturološki uticaji sa Mezopotamijom”, rekao je Efe.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh