Kultura

Mostar – Zajednički iftar i prigodan program u noći Lejletu-l-kadra (FOTO)

U povodu Lejletu-l-kadra Medžlis Islamske zajednice Mostar u saradnji sa Karađoz-begovom medresom na malonogometnom stadionu u Sjevernom logoru 15.8.2012. organizirao zajednički iftar za građane Mostara. Iftaru je umjesto planiranih hiljadu i po vjernika prisustvovalo tek nekoliko stotina zbog kiše. Nakon klanjanja teravih namaza hor „El Kamer“ i aktivisti Medžlisovog Info servisa upriličili su kratak kulturno vjerski program u okviru kojeg su se mnogobrojnim vjernicima obratili mjesni imam Šefik ef. Čavčić i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović.

No image - Haber.ba


(Foto: haber.ba)

“Ova noć je noć islama, noć koja predstavlja Svevišnju moć. I zato mi u ovoj noći težimo visinama Božije milosti i težimo njegovim izvorišta oprosta i bereketa. Ovo vrijeme koje mi živimo je vrijeme koje nekima predstavlja tegobu. Noćas se podsjećamo da su bereketi ramazana jedna od načina našeg zbližavanja, našeg jedinstva i Božije pomoći,” pored ostalog istakao je Šefik ef. Čavčić.

Govoreći o značaju i vrijednostima noći kadra glavni imam Salem ef. Dedović je posebno akcentirao njenu obrazovno odgojnu ulogu u životu i kulturi muslimana.

“Ukoliko se žrtvujemo da našu djecu uputimo na mektepsku nastavu i uložimo trud, taj trud je mnogo manji od onoga koji ulažu roditelji čupajući svoju djecu sa dubokih stranputica”, rekao je ef. Dedović.

On se posebno osvrnuo na aspekte zajedničkog afirmiranja društveno etičkih normi koje je normirao islam. U tom smislu ef. Dedović je pozvao vjernike da ne pristaju na procese koji od Mostara žele napraviti isključivo jednonacionalni političko kulturološki prostor.

“Od naše odgovornosti i naše organiziranosti zavisi budućnost naše domovine, Bosne i Hercegovine,” zaključio je Dedović.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh