Kultura

Umro Roberto Salinas Price – Odlazak Meksikanca koji je tvrdio da se Troja nalazila u današnjoj Gabeli kod Čapljine

Roberto Salinas Price preminuo je jučer u Mexico Cityju u 77. godini nakon kratke bolesti. Najveći dio života posvetio je proučavanju Homerovih dijela Ilijade i Odiseje. Glavna hipoteza Priceovih homerskih studija je da zemljopisne informacije o Ilijadi i Odiseji jasno ukazuju na to da je Trojanski rat bio u dolini Neretve.

No image - Haber.ba


Roberto Salinas Price (Foto: dnevnik)

Trojansku državu je locirao na Jadransku obalu na potezu između ušća Krke i Bokokotorskog zaljeva, sa svim pripadajućim otocima i u zaleđu do bosanskih planina. Glavni grad Ilij locira u stari trgovački centar Gabelu.

Robero Salinas Price rođen je u Mexico Cityju 1936. godine, a školovao se u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je na koledžu St. John u Anapolisu diplomirao filologiju.

Objavio je djela “Homerova slijepa publika” (1985.), “Atlas Homerove geografije” (1992.), “Homerski šapati” (2006.). Smrt ga je zatekla na završetku četvrte knjige, navodi se u priopćenju Turističkog društva Troja-Gabela.

(hrvatska-rijec)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh