Kultura

"Putevima Tita" – Američki studenti u kapama i maramama recitiraju zakletvu "Danas kada postajem pionir…"

Bit će to uistinu neobičan prizor. Američki studenti u kapama i maramama recitirat će pionirsku zakletvu koja počinje rečenicom "Danas kada postajem pionir…" pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu, a onda će trčati štafetu koja se za Jugoslavije trčala svake godine za Maršalov rođendan.

No image - Haber.ba


Josip Broz Tito (Foto: wikimedia)

Riječ je o ideji političko-istorijskog turizma, a program se vodi pod radnim naslovom “Putevima Tita”. Osmislila ju je turistička agencija Net Travel Service, koja pripada međunarodnoj grupaciji Tulmare s uredima u SAD-u, Aziji i Evropi te uredom u Zagrebu koji je zadužen za zemlje u regiji, piše Jutarnji list.

– U SAD-u postoji velik interes za ovakve aranžmane. Američki studenti ne mogu diplomirati ako barem kratko vrijeme nisu proveli u inozemstvu. Naš ured u Bostonu ima čitav odjel koji se bavi ovakvim programima – kaže Mirela Sučić Čevra, direktorica NTS-a.

Zasad je projekt na razini ideje, a prvi gosti dolaze, bude li sve prema planu, već sljedeće godine. Net Travel Service osnovan je 1998. kao joint venture multinacionalki Tumlare i JTB, koja bi program nudila svojim operaterima u SAD-u, a koji surađuju sa svim velikim američkim sveučilištima.

Plan je da “Putevi Tita” ne budu samo obična turistička tura, već i studijsko putovanje. Stoga bi program uključivao i predavanja istoričara i stručnjaka. Kao obavezna stanica spominje se Brozova rodna kuća u Kumrovcu, ali nisu isključene i druge istorijski važne lokacije.

– Planiramo sedmodnevni program. Obilazit će se lokacije vezane uz Titov život poput Kumrovca, Bleda, Ljubljane, Zagreba i Beograda, zatim Briona, a možda i Golog otoka. Smatramo da je Tito kao svjetska povijesna ličnost element na kojem možemo graditi pristup ovom tržištu – objašnjava Sučić Cevra. Uz istorijske lekcije, zainteresirane studente i profesore očekuje i puno zabave.

Među ostalim, svako od njih dobio bi svoju pionirsku uniformu s plavom kapom i crvenom maramom. Svi će imati prilike naučiti pionirsku zakletvu, a u planu su i susreti s članovima društva posvećeni Titovu liku i djelu te s ljudima koji su preživjele bitke u Drugom svjetskom ratu.

Uz Tita, agencija nudi čitavu paletu različitih tailor made programa.

– Do sada smo imali grupe koje su obilazile domove za napuštenu djecu, staračke domove, bolnice i farme. Imamo program koji se bavi životom i djelom Ivana Meštrovića, koji je u Americi jako cijenjen. Jedan program nam se bavi domovinskim ratom i u njega su uključena i svjedočenja sudionika rata i posjeti lokacijama bitaka – kaže Mirela.

Američki agenti i predstavnici Univerziteta u septembru bi trebali obići sve lokacije koje bi se našle na Titovoj ruti, nakon čega će uslugu početi promovirati po američkim kampusima.
Očekuje se velik broj zainteresiranih, a prve grupe trebale bi stići već sljedeće godine. Nije poznato koliko bi tura mogla stajati.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh