Kultura

Otvaranje 1. septembra – Kušlat džamija – Najstarija vojna džamija u BiH (FOTO)

Stara utvrda Kušlat i u njoj džamija već stoljećima izazivaju znatiželju putnika kroz dolinu rijeke Drinjače u Konjević Polju kod Zvornika. Džamija Kušlat smatra se najstarijom vojnom džamijom na prostoru Bosne i Hercegovine, a izgrađena je u 15. stoljeću, u vrijeme kada su Osmanlije osvajale Bosnu.

No image - Haber.ba


Kušlat džamija (Foto: anadolija)

Dugogodišnja želja vjernika se ostvarila, pa se ovih dana privode kraju radovi na njenoj obnovi. Svečano otvaranje Kušlat džamije planirano je za 1. septembar ove godine, kada će se ovdje sliti rijeke vjernika iz gradova diljem BiH i Evrope.

Kušlat džamija sagrađena je na vrhu visoke stijene unutar stare utvrde. Namijenjena je bila potrebama posade osmanske vojske.

Riječ je o specifičnom objektu čiji su zidovi svjedoci gotovo 500 godina turbulentne bosanske historije. No, i sami su postali dio teteške historije. U zločinačkim pohodima zapaljena je u februaru 1993. godine.

Do Kušlat džamije se može doći samo pješice, i to iz pravca rijeke Drinjače i naselja Pahljevići. Put koji vodi do ove Božije kuće je sam po sebi poseban. Polusatno putovanje kroz šumu, prilika je i za podsjećanje na osmanske vojnike, koji su hodili ovim krajevima, ali i bosanske šehide, što živote dadoše za odbranu Podrinja.

U prošlosti je džamija Kušlat bila popularno mjesto i to ne samo za vjernike. Putnike, namjernike, privlačile su i legende vezane za njen nastanak.

Prema riječima predsjednika Medžlisa islamske zajednice Zvornik Mustafe Muharemovića, tvrđava Kušlat je prije dolaska Osmanlija predstavljala srednjovjekovni utvrđeni grad. Iz ove utvrde štićeni su karavani, ali i obični putnici.

Nakon dolaska Osmanlija, a iz duhovne i vjerske potrebe njihovih vojnika, nastala je Kušlat džamija.

Za nju čuveni putopisac Evlija Čelebija veli da je Ebul Fethova, što znači da je izgrađena za vrijeme vladavine sultana Mehmeda II el-Fatiha (Osvajača).

Muharemović podsjeća da su nedaleko od ove džamije zabilježeni i prvi slučajevi prelaska lokalnog stanovništva na islam.

„Kušlat je imao strateški značaj s obzirom da se nalazio na prometnici između Srebrenice i Zvornika, gdje su se nalazili karavanski putevi. Ovuda se, također, izvlačila ruda iz Srebrenice“, priča Muharemović za agenciju Anadolija (AA).

Postoji nekoliko verzija o tome kako je tvrđava Kulašt dobila ime. Muharemović objašnjava da naziv Kušlat potječe od imena bosanske plemićke porodice Kuršlatovića. No, u narodu je poznata i priča da je tvrđava Kušlat ime dobila po ptičjem gnijezdu.

Brojni vjernici, muslimani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine zijaretili su ovu džamiju. Među njima i bosanske sufije koje je predvodio Mehmed ef. Hafizović. Derviši su u ovom kraju mnogo zikrili, slaveći Allaha dž. š., Stvoritelja netaknute prirode ovog djela naše domovine.

O historiji i posebnosti ove džamije svjedoče i zapisi u brojnim knjigama, ali i sjećanje ljudi koji su je pohodili.

Zasigurno je veličina duhovnosti i ljudskog vjerovanja bila zalog za očuvanje svih ljepota ovog kraja, ali i temelj bolje budućnosti gradine Kušlat i džamije u njoj.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh