Kultura

Program na otvorenom – Lejletu-L-Bedr svečano obilježena u Mostaru (FOTO)

Centralna svečanost obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-bedr za područje Medžlisa IZ Mostar održana je u Donjoj Mahali, na sportskom terenu ispod Jahja Esfel-Nametkovog mesdžida.

No image - Haber.ba


(Foto: miz-mostar.com)

U noći 4. augusta tekuće godine, poslije klanjanja teravih-namaza otpočeo je i svečani program kojim se podsjetilo na značaj  Bitke na Bedru, a kojom su omladinci okupljeni oko Info-servisa za mlade Medžlisa IZ Mostar, te Udruženja “Sinovi Mahale”, priređujući jedan nesvakidašnji događaj džematlijama  obližnjih džemata, učinili ovu noć drugačijom i porukama dobra, Bedra, porukama jedinstva i zajedništva osnažili one koji se u njoj nađoše na ovom programu.  
 
Izvođenjem ilahija i kasida, te učenjem određenih odlomaka mevluda, prisutne su počastili: Larisa i Selma Droce, te Ansambl “El-Kamer”. Kroz priču o Bedru, kazivanu pod naslovom “Nišan Bosnu Bedrom zove …”, prisutne su vodili Bea Balta i Meadin Mrndžić, a dobrodošlicu  ispred džemata domaćina kazivao je Jusuf ef. Kafadar, imam u džematu Donja Mahala.
 
Poseban osvrt na bedranske trenutke 624. godine, ali i naše današnje, imao je Enver ef. Husnić, predsjednik mostarskog  Odbora Ilmijje Bosne i Hercegovine, koji je u svom nadahnutom govoru ilustrativno prikazao prisutnima da Bedr ondašnji, koji se desio na čelu sa Resulullahom, a.s., ima itekakve zajedničke tačke i sa našim današnjim,  koji doživljavamo i proživljavamo  u svijetu koji obiluje iskušenjima, svakojakim čovječijim borbama. Najveća pobjeda će biti ako u tim iskušenjima, neprestanim borbama, pobijedimo sami sebe, i upravo će ta pobjeda imati najveći pozitivni efekat na nas same, na naše porodice, društvo  – poručeno je na svečanom programu upriličenim povodom 17. mubarek noći mjeseca ramazana.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh