Kultura

Hrabri borac za život – Mehmet Temel nogama radi sve što drugi rade rukama (FOTO)

Turčin iz Antalije Mehmet Temel (56) rođen je bez ruku, ali to ga nije spriječilo da pokrene svoj biznis i postane vlasnik jedne od najpopularnijih suvenirnica u svom gradu. Ručne poslove uspješno obavlja nogama.

No image - Haber.ba


Mehmet Temel (Foto: anadolija)

Mehmed svaki dan u svoju radnju u Kaleciju ide automobilom prilagođenom njegovom hendikepu. Punjenje upaljača plinom, kičenje tespiha, uređivanje i pospremanje radnje, slaganje robe po policama, sve su to poslovi koje Temel obavlja nogama i plijeni pažnju domaćih i stranih turista.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, Temel je istakao da se, i pored toga što je rođen bez ruku, ne smatra hendikepiranim.

image

„Samo umno zaostali su spriječeni da bilo šta rade svjesno i oni su kategorija hendikepiranih. Ja od rođenja imam fizički nedostatak, ali ne smatram se hendikepiranim zbog toga. Ukoliko je volja jaka, čovjek može raditi sve što želi“, rekao je Temel.

Ovaj hrabri borac za život ističe kako sa velikim užitkom ide na posao i da radi ovaj posao, a da je i prije toga radio kao uspješan obućar punih osam godina.

image

„Oženjen sam i otac dvoje djece. Posljednjih 17 godina živim od rada i prodaje u svojoj suvenirnici. Situacija nije sjajna, ali boriti se mora. Ja sam zadovoljan svojim poslom“, kazao je Temel.

Govoreći o svom životu, Temel je rekao da je doživio mnogo zanimljivih anegdota sa iznenađenim ljudima, kada im naprimjer nogom plaća putarinu na rampi, ili gravira ime na poklon. Najveći problem, prije kupovine specijalnog automobila, bilo mu je zaustavljanje taksija, dodaje Temel.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh