ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Kultura

Blagaj – Kome smeta ćirilica na Tekiji?

U blagajskoj Tekiji, jednom od najznačajnijih hercegovačkih kulturno-historijskih spomenika, jučer se odvijala prava drama.

No image - Haber.ba


Blagajska Tekija (Foto: haber.ba)

Naime, nekolicina mještana i nevladino udruženje Sportsko-turistički klub “Blagaj city” Blagaj su pokušali obustaviti skidanje uklesane stogodišnje table na izvorištu Bune i stavljanje nove s turskim natpisom. Turska kompanija Fidan Tours, kojoj su lokalne vlasti na korištenje od 33 godine dale staru tekiju u Blagaju, postavlja spomenutu tablu.

Ibrahim Balalić, predsjednika nevladinog udruženja Sportsko-turistički klub “Blagaj city” Blagaj, kojeg je ekipa “Dnevnog lista” zatekla jučer na Tekiji, dok je iščekivao da spomenuta ploča stigne iz Sarajeva kako bi obustavio njeno montiranje, rekao je kako je ovo sramota.

“Nećemo dozvoliti da se skine ploča na izvorištu Bune koja je simbol i godinama krasi pećine, iz razloga što smo od Komisije za nacionalne spomenike saznali da to nije dozvoljeno. Koliko mi znamo, ne postoji osigurana valjana dozvola za postavljane nove ploče. Stoga nećemo ni dozvoliti da se išta promijeni dok nam ne pokažu crno na bijelo da zato imaju pravo”, kazao je Balalić.

Posebno naglašava kako ne shvata kome smeta ploča koja je godinama krasila staru tekiju i koja je dio historije uklesan ćiriličnim pismom.

“Pa ne možemo dozvoliti da nam historiju otmu. To je naše i uvijek je bilo. Prilikom rekonstruiranja tekije postojao je uslov da ponovno poprimi izgled kakav je imala u vrijeme svog punog cvata u 17. stoljeću, pa zašto sada novine uvoditi i skidati historijske natpise”, ogorčeno će Balalić.

Nezadovoljstvo nisu krili ni ostali mještani koje je ekipa “Dnevnog lista” zatekla pred ulazom u tekiju, koji naglašavaju kako nešto ovakvo ne smiju dozovliti, jer su “Turci počeli previše svojatati Blagaj”, i ovakvo nešto će odvesti u krajnost. Čak su radnici koji su jučer bili angažirani od spomenute agencije da postave ploču odustali nakon što su saslušali mještane.      

U želji da saznaju i drugu stranu priče, iz “Dnevnog lista” su kontaktirali nadležnog za staru Tekiju u Blagaju ispred turske kompaniji Fidan Tours, koji je kazao kako se nalazi u Sarajevu i da će više informacija moći dati tek danas.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh